Foto; MORH / M. Čobanović

U Požegi prisegnuo 25. naraštaj dragovoljnih ročnika

U drugom ovogodišnjem naraštaju je 162 redovnih ročnika, među kojima je 29 ročnica

U nazočnosti članova obitelji i prijatelja te visokih uzvanika, u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi u subotu, 18. svibnja 2019. održana je svečana prisega 25. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U drugom ovogodišnjem naraštaju prisegnulo je 162 redovnih ročnika, među kojima je 29 ročnica, a svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, požeški župan Alojz Tomašević, djelatnici Središta za temeljnu obuku i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, predstavnici MORH-a i OSRH te braniteljskih udruga.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, okupljene je pozdravio državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić. “U Ministarstvu obrane posebno vodimo brigu kako bi našim vojnicima, dočasnicima i časnicima omogućili što bolje uvjete službe jer čovjek je najvažniji dio našeg obrambenog sustava”, istaknuo je u svom obraćanju te dodao kako je upravo zato, uz brojne druge mjere kojima se poboljšavaju uvjeti i materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske, ministar Krstičević donio Odluku kojom se od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećala s dotadašnjih 2000 na 3000 kuna.

Foto; MORH / M. Čobanović

“Svojim ste izborom pokazali da ste spremni biti u službi hrvatske države i hrvatskih građana, a ovim današnjim simboličnim činom polaganja svečane prisege dajete obećanje da ćete biti – domovini vjerni”, zaključio je državni tajnik Ivić, čestitajući postrojenim ročnicima, te im je poručio: “Budite ponosni na svoj izbor i odluku da stupite u redove Hrvatske vojske, u kojima su bili i danas su i mnogi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, koji su od branitelja domovine postali čuvari mira diljem svijeta. Budite dostojni odore koju nosite i zastave pod kojom ste prisegnuli na vjernost domovini,na ponos vašim roditeljima i našem obrambenom sustavu čiji ste dio upravo postali.”

Načlenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov čestitao je ročnicima u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i svoje osobno. Izrazio je zadovoljstvo stalnom zainteresiranošću mladih za dragovoljno vojno osposobljavanje i za vojni poziv. “Uvjeren sam da će neki od vas prihvatiti izazov i postati hrvatski vojnici”, poručio je general Šundov novim ročnicima, ističući kako je motiviran i osposobljen čovjek temelj i najveća vrijednost svake organizacije.

“Vaša je zadaća da svoje obaveze izvršavate odgovorno i savjesno”, poručio je Šundov ročnicima, istaknuvši kako su njihovi instruktori iskusni prenositelji znanja i osobnih iskustava, mahom stečenih u Domovinskom ratu i operacijama potpore miru. “Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu jedna je od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća”, zaključio je te zahvalio obiteljima i prijateljima ročnika na iskazanoj potpori i razumijevanju.

Foto; MORH / M. Čobanović

Svoje zadovoljstvo izrazili su i ročnici, među kojima je i ročnik Antonio-Ajdin Gadžo iz Bjelovara, čija je cijela obitelj povezana s Hrvatskom vojskom. Naime, njegov otac Išam bio je zapovjednik 1. radarske postrojbe HV-a u Domovinskom ratu, a u redovima Hrvatske vojske su i njegova majka Anđa te brat Armin, koji je trenutačno u NATO-ovoj misiji u Poljskoj. “Najveći poticaj za dragovoljno služenje vojnog roka bio je taj što su i majka i otac hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, oni su mi usadili ljubav prema domovini te bih volio nastaviti njihovim stopama”, izjavio je Gadžo, a roditelji i sestra nisu skrivali emocije nakon polaganja prisege.

Ročnik Kristian Haršanji iz Osijeka na ovaj korak odlučio se na preporuku oca, pripadnika Hrvatske vojske brigadira Mije Haršanjija: “Odlučio sam nakon završenog fakulteta nastaviti školovanje u vojsci i zbog te odluke nisam požalio, sviđa mi se jako i želio bih nastaviti napredovati u Hrvatskoj vojsci”, priznaje Kristian u pratnji ponosnih roditelja.

“San mi je jednoga dana raditi u Hrvatskoj vojsci jer smatram da je to jedan od najčasnijih poslova, kao što je posebna čast nositi ovu odoru i ovaj pobjednički znak na ramenu, našu hrvatsku zastavu”, izjavila je ročnica Antonia Budimir iz Zagreba, koja je završila studij iz područja odnosa s javnošću.

“Za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje potaknulo me to što mi je otac hrvatski ratni vojni invalid, dva ujaka su mi također hrvatski branitelji, a stric časnik Hrvatske vojske”, kazao je ročnik Mario Tirić iz Đakova te dodao kako su u prilog toj odluci išla i pozitivna iskustva kolega, zaključivši kako bi i sam želio ostati u Hrvatskoj vojsci, po mogućnosti što bliže doma.

U Požegi prisegnuo 25. naraštaj dragovoljnih ročnika

[ngg src=”galleries” ids=”3428″ display=”basic_thumbnail”]