Velika smjena straže

Pokazna vježba Počasno-zaštitne bojne OS RH “Velika smjena straže” na Markovom trgu, nedjelja, 26. svibnja 2019.

Ceremonija Velika smjena straže, u kojoj sudjeluju pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske održavat će se na Gornjem gradu u Zagrebu, na prostoru između Banskih dvora i crkve Sv. Marka na Markovom trgu, u razdoblju od 26. svibnja do 8. listopada. Polazak smjene je iz prostora Banskih dvora, a druga grupa kreće se iz Kuševićeve ulice i Ćirilometodskom ulicom.

Ceremonija se izvodi subotom, blagdanima i praznicima, a u slučaju loših vremenskih uvjeta, pogotovo jakih oborina, ceremonija se ne izvodi. 

Ceremonija počinje točno u podne pucnjem gričkog topa s kule Lotršćak, izuzev prvog dana izvođenja, 26. svibnja 2019., kada će svečanost otvorenja ceremonije za ovu godinu početi u 13,00 sati. U tom trenutku počinje glazbena uvertira, uvod kojeg izvodi glazbena pratnja. Ukupno trajanje ceremonije je 10-15 minuta, ovisno o tempu izvođenja glazbene pratnje.

U ceremoniji Velika smjena straže sudjeluju pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske – tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Počasna postrojba odjevena je u svečane povijesne odore koje su zamišljene kao originalna kreacija oslonjena na svečanu magnatsku nošnju hrvatskih velikaša i virilista Hrvatskog sabora iz doba Banske Hrvatske, te odore hrvatskog nacionalnog i kulturnog pokreta iz XIX. stoljeća. Crvena boja odore za vojnike i dočasnike predstavlja tradicionalnu hrvatsku boju koju su hrvatske postrojbe nosile još u vrijeme pružanja otpora turskim osvajačima.

Ceremonija Velika smjena straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala i u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske.

Idejno je začeta krajem 1990. i izvodila se do 2000. godine, a Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u  vremenu stvaranja, kao počasne postrojbe koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha tada novonastale hrvatske države, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Prvo predstavljanje počasne postrojbe, koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u sklopu postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je i prva ceremonija Velika smjena straže na Markovom trgu u Zagrebu.