Foto: STO

Završetak obuke 24. naraštaja dragovoljnih ročnika

Obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja u 24. naraštaja završilo je ukupno 8163 ročnika, od kojih 1003 ročnice

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi, u četvrtak, 18. travnja 2019. svečano je obilježen završetak obuke 24. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Obuka 376 ročnika započela je 22. veljače 2019., a obuku je sveukupno završilo 358 ročnika, od čega 69 ročnica. Po broju žena, to je drugi najveći naraštaj od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine.

Postrojenim pripadnicima Središta za temeljnu obuku i dragovoljnim ročnicima obratio se izaslanik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek koji je u svom obraćanju čestitao ročnicima na uspješno završenom dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

“Kroz ovih osam tjedana proveli smo program obuke koji vas je obogatio za nova znanja i iskustva koja vas čine različitim od onih koji nisu doživjeli ovo iskustvo i odslužili dragovoljno vojno osposobljavanje”, rekao je brigadir Batrnek i dodao kako će mnogi nakon završenog dragovoljnog vojnog osposobljavanja potražiti svoju egzistenciju u djelatnom sastavu Oružanih snaga RH.

“Posebno nas čini ponosnima što ste se izjasnili da želite biti pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Stoga se nadam da ćemo vas uskoro vidjeti na specijalističkoj vojnoj obuci u rodovskim postrojbama”, poručio je Batrnek. 

Na kraju svečanosti podijeljene su pohvale i nagrade najboljim ročnicima 24. naraštaja. Najbolja ročnica je Maja Joščak, a najbolji ročnik Ante Bulog koji su pismeno pohvaljeni i nagrađeni knjigom i značkom Dragovoljni ročnik.

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se od 2008., a u 24. naraštaja obuku je završilo ukupno 8163 ročnika, od kojih 1003 ročnice.

Podsjećamo, od 1. siječnja 2019. uvedena je i najveća novčana naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje. Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane naknada je povećana s dosadašnjih 2000,00 kuna na 3000,00 kuna. Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga RH, u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

[ngg src=”galleries” ids=”3368″ display=”basic_thumbnail”]