Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Hrvatska vojska pruža potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prilagođenog za potrebe prevoženja pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Kriznom stožeru na raspolaganju su dva prilagođena helikoptera Mi-171 SH od kojih je jedan upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama, a drugi je na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera.

Obzirom da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera.

Za angažman na zadaćama prijevoza pacijenata zaraženih virusom COVID-19 razvijene su i nove operativne procedure za posade i medicinske timove koje uključuju potpunu dekontaminaciju helikoptera, posada i medicinskih timova.

Helikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusaHelikopteri Hrvatske vojske prilagođeni za prijevoz oboljelih od koronavirusa