Potpora Hrvatske vojske u vrijeme pandemije

Pripadnici Hrvatske vojske od samih početaka izbijanja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske te brzim i učinkovitim reakcijama dokazuju kako su na raspolaganju uvijek kada je to potrebno.

Pripadnici Hrvatske vojske potporu institucijama Republike Hrvatske pružaju temeljem zahtjeva zdravstvenih ustanova te županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i u skladu sa Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske i zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH.

Uz pružanje logističke pomoći zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, odnosno izgradnjom ekspedicijskih kampova i šatora, koji služe kao dodatni kapaciteti za eventualni smještaj oboljelih ili za potrebe obavljanja trijažnih postupaka ili za druge civilne potrebe, pomoć pruža i vojno zdravstveno osoblje.

Također, Hrvatska vojska pruža potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su prilagođeni za potrebe prevoženja pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Hrvatska vojska pružila dodatnu potporu Klinici za infektivne bolesti | Foto: Hrvatska vojska / ZzP