Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i Sisku | Foto: MORH / F. Klen

Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i Sisku

U teškim trenucima poput ovog, Hrvatska vojska podsjeća nas na snagu hrvatskog zajedništva i veličinu srca naših ljudi. Tu su, spremni su i čuvaju vas, poručuje ministar obrane

Pripadnici Hrvatske vojske temeljem naloga ministra obrane angažirani su u utorak, 29. prosinca 2020. kao pomoć građanima i civilnim institucijama grada Petrinje i Siska koji je u popodnevim satima pogodio snažan potres.

Tako se na području Petrinje i Siska trenutno nalazi oko 250 pripadnika Hrvatske vojske uz pripadajuću tehniku, dok su ostali pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti i spremni za dodatno angažiranje sukladno potrebama.

Potresom pogođenu Petrinju obišao je i ministar obrane Mario Banožić koji poručuje kako je cijela Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane uz Petrinju i kako grad niti u jednom trenutku neće biti prepušten sam sebi.

„Prije svega, u ime Hrvatske vojske, Ministarstva obrane i u svoje osobno, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima stradalih u ovom strašnom potresu. Njihovu tugu i bol zbog ove tragedije dijeli cijela Hrvatska, a riječi utjehe u trenucima poput ovih zaista je nemoguće pronaći“, rekao je ministar obrane dodavši kako će Hrvatska vojska na terenu biti prisutna dokle god to bude potrebno.

“Razumijem i suosjećam sa strahom, brigom i neizvjesnosti građanki i građana Petrinje i Siska i poručujem im kako u ovome nisu sami. Cijela Hrvatska je uz vas, a Hrvatska vojska upravo u teškim trenucima poput ovoga, podsjeća nas na snagu hrvatskog zajedništva i veličinu srca naših ljudi. Tu su, spremni su i čuvaju vas”, poručio je ministar Banožić.

Podsjetimo, na teren su odmah izašle snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, ojačani na zadaći traganja i spašavanja jednim timom Zapovjedništva specijalnih snaga. Također, Namjenski organiziranim snagama potporu pruža i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Na terenu se tako do 15 sati nalazilo 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je pet sanitetskih timova s vozilima na teren.

Također, Hrvatska kopnena vojska pružila je potporu u evakuaciji štićenika doma u Petrinji, dok je u vojarni u Petrinji osiguran privremeni smještaj za oko 150 civila.

Zapovjedništvo za potporu uputilo je u Petrinju i tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, a upućeni su i timovi sa zadaćom raščišćavanja javnih površina sukladno zahtjevima lokalne samouprave. Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika. Uz ljudstvo je upućena i određena količina flaširane pitke vode, individualnog cjelodnevnog obroka te posteljine i deka.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također je pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera poletjela su iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz COVID-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb.

Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom područjuHRZ pruža potporu potresom pogođenom području