Ministar Banožić i admiral Hranj u obilasku grada Petrinje | Foto: MORH / F. Klen

Ministar Banožić i admiral Hranj u obilasku grada Petrinje

Sada su ključni inženjerijski radovi kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, rekao je ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja obišao je u utorak, 29. prosinca 2020. grad Petrinju koji je u popodnevnim satima pogodio snažan potres te uzrokovao velike materijalne štete i ljudske žrtve.

Ministar Banožić i načelnik Hranj tom prigodom obišli su vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje će biti smješteni građani s područja Petrinje i okolice koji se zbog posljedica potresa više ne mogu vratiti u svoje domove. Izrazivši sućut obiteljima stradalih u razornom potresu, ministar obrane istaknuo je kako je u petrinjskoj vojarni trenutno smješteno 190 civila te kako se tijekom noći očekuje dolazak još ljudi.

“Tijekom dana smo kroz Stožer civilne zaštite i Crveni križ, ali i sve one ljude koji su bili prisutni na terenu, nastojali doći do ljudi kojima je trebala naša pomoć. Građani su u bilo kojem trenutku slobodni obratiti se jedinicama lokalne samouprave, lokalnim stožerima, odnosno bilo kome tko je angažiran na sanaciji i pomoći gradu te tako zatražiti smještaj u vojarni. Smještaja u vojarni imamo i pritom je osigurano i sve ono kako bi se oni osjećali ugodno u ovim najtežim trenucima”, rekao je ministar i naglasio kako će pripadnici Hrvatske vojske biti u Petrinji i Sisku koliko god to bude potrebno.

“Sutra ujutro je prvi sastanak sa Stožerom civilne zaštite. Napravit će se jedan plan po kojem ćemo postupati obzirom na novonastale okolnosti. Mogu reći kako sada kreće onaj dio inženjerije koja treba učiniti najviše kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda iza toga treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu”, rekao je Banožić i pritom se zahvalio ministrima obrane iz susjednih zemalja koji su Hrvatskoj ponudili svoju pomoć.

“Vidjeli smo kakvu je pomoć dobio grad Zagreb nakon potresa u ožujku s obzirom da smo članica Europske unije, pa mogu reći kako sam uvjeren sam da će isti slučaj biti i ovdje u Petrinji. Teška je godina još malo iza nas, moramo ostati pribrani jer jedino ćemo tako uspjeti nadići sve teškoće pred kojima smo se našli”, poručuje ministar Banožić.

Admiral Robert Hranj podsjetio je kako je Hrvatska vojska osigurala nekoliko helikoptera i ističe kako na području Petrinje i Siska do 18 sati, sukladno procjenama potrebama i zahtjevima, snage narastaju sa početnih 250 pripadnika na 310 pripadnika Hrvatske vojske, dok se njih oko 240 nalazi u neposrednoj pripravnosti.

“Angažirano je 190 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HkoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Tijekom dana pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvršili su evakuaciju 150 korisnika Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji te ih prevezli u vojarnu gdje im je osiguran privremeni smještaj. U vojarni u Petrinji planiran je smještaj ukupno do 500 ljudi”, rekao je načelnik Hranj. Također, sukladno zahtjevu stožera Civilne zaštite, planirano je podizanje šatora i angažiranje elektroagregata iz sastava Zapovjedništva za potporu.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid poručuje svima koji se nalaze u Petrinji da budu izrazito oprezni prilikom kretanja ulicama obzirom na veliku opasnost od daljnjih urušavanja.

“Većina zgrada u samom središtu grada je toliko oštećena da prijeti urušavanje zidova tako da i u našoj daljnjoj pomoći gradu i sanaciji posljedica potresa biti će uklanjanje onih objekata za koje će statičari prosuditi da ih se mora maknuti jer su prijetnja”, ispričao je general Kundid.

Na vrhunskoj organiziranosti i pomoći, Hrvatskoj vojsci zahvalila se i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji Magdalena Komes.

“Uz pomoć vojske naši djelatnici su iznijeli sve korisnike van, svi su korisnici živi, zdravi i evo ako netko možda od rodbine gleda da znaju da su svi na sigurnom u vojarni u Petrinji. Zahvaljujem se, zahvalila sam ministru na odlično odrađenom poslu vojnika i još jednom se zahvaljujem od srca na svemu što su odradili”, ispričala je ravnateljica Komes.

Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i SiskuHrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i Sisku