Moderna Hrvatska vojska

Tijekom protekle 33 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale – najveće ulaganje u HV u povijesti

Nabava eskadrile 12 aviona Rafale jedna je od najvećih strateških odluka u obrambenom sektoru, a ukupna vrijednost projekta predstavlja najveću investiciju u Oružane snage od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Uvođenje aviona Rafale u operativnu uporabu odvija se sukladno planiranoj dinamici i u skladu s potpisanim ugovorima o nabavi Rafala i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage.

Jedan od pokazatelja uspješne realizacije projekta opremanja višenamjenskim borbenim avionom je isporuka prvih šest aviona te njihov prelet u Hrvatsku 25. travnja 2024. Plan je do kraja 2024. isporučiti još dva aviona, a ostala četiri će se isporučiti u 2025. godini.

Ovim projektom Hrvatsko ratno zrakoplovstvo oprema se najnovijom generacijom borbenih aviona, koji će omogućiti zadržavanje visoko obrazovanog kadra te će privući nove pripadnike koji će dobiti priliku dodatno tehnološki unaprijediti navedene avione.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike te zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. godine, kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Uz navedeno, ugovorima je osiguran i paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja prema načelu “obuka obučavatelja”.

Uvođenje u operativnu uporabu aviona Rafale podrazumijeva i osiguranje potrebne infrastrukture što uključuje izgradnju novih građevina, prilagodbu postojećih građevina i prometnih površina, tehničku zaštitu te opremanje građevina.

Ugovorena je i završena izgradnja novih građevina što obuhvaća izgradnju zgrade simulatora i eskadrile, hangara za održavanje, zgradu za održavanje motora i skladišta pričuvnih dijelova te hangara za smještaj aviona.

Helikopteri Black Hawk

Projekt opremanja višenamjenskim helikopterima UH-60M “Black Hawk” pokrenut je radi zamjene helikoptera Mi-8/17 ruskog podrijetla modernim sustavima proizvedenim u nekoj od zemalja saveznica.

Opremanje helikopterima zapadne proizvodnje započelo je donacijom dva helikoptera “Black Hawk” od Vlade SAD-a, nabavom dva dodatna helikoptera i paketa integralne logističke potpore te obuke letačkog i zrakoplovno tehničkog osoblja. Isporuka ova četiri helikoptera provedena je do kraja 2022. godine.

S obzirom na potrebu zamjene svih helikoptera Mi-8/17, 13. ožujka 2024. potpisan je novi ugovor s Vladom SAD o nabavi dodatnih osam helikoptera UH-60M “Black Hawk” po načelu 4+4 (četiri helikoptera putem donacije Vlade SAD-a i četiri helikoptera nabavom iz Državnog proračuna Republike Hrvatske). Isporuka svih helikoptera, pripadajuće opreme i usluga očekuje se početkom 2028. godine.

Opremanjem Oružanih snaga s 12 helikoptera UH-60M “Black Hawk” ojačat će se sposobnosti transporta, medicinske evakuacije, traganja i spašavanja, kao dostizanje prihvaćenih NATO Ciljeva sposobnosti koji se odnose na zrakoplovne snage za specijalne operacije.

Sustavi protuzračne obrane

Pored novih zrakoplova i unaprijeđenog radarskog sustava Oružane snage planiraju unaprijediti i sustav protuzračne obrane sustavima kratkog i srednjeg dometa. Tako je iskazan zahtjev za prioritetnom nabavom raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral kroz višegodišnje financiranje.

U prosincu 2022. potpisan je ugovor o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral koji predviđa isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore. Dinamika isporuke je u trogodišnjem razdoblju 2023.-2025. Međunarodnom vojnom vježbom “ŠTIT 24” održanom u travnju 2024. sustav protuzračne obrane kratkog dometa Mistral 3 uveden je u operativnu uporabu OS RH.

Modernizacija radarskog sustava

U skladu s novim sposobnostima HRZ-a nužno je razviti i unaprijediti postojeći radarski sustav kako bi se omogućila dvosmjerna komunikacija između zrakoplova i kontrole letenja i motrenja.

Projekt modernizacije radarskih sustava pokrenut je početkom 2023. godine, a plan je provesti modernizaciju radara i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava u razdoblju 2024. do 2026. godine.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutačno raspolaže s radarskim sustavom FPS-117 velikog dometa (460 km) za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva koji je uveden u punu operativnu uporabu 2008., a sastoji se od pet radarskih položaja na lokacijama koji su preko podatkovnih linkova uvezani na dva operativna centra, gdje se generira cjelovita situacija u zračnom prostoru.

Sustav je odmah po ulasku Hrvatske u NATO, uvezan u NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System – NATINAMDS). Pored toga, sustav je dvojne civilno-vojne namjene te Hrvatska kontrola zračne plovidbe koristi radarske podatke s tri radarska položaja za upravljanje civilnim zračnim prometom.

S obzirom da je konfiguracija sustava stara više od 20 godina, sustav je potrebno modernizirati, uključujući i integraciju novog borbenog komunikacijskog sustava.

Projekt je pokrenut početkom 2023., a plan je provesti modernizaciju radara i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava u razdoblju 2024. do 2026. godine.

Rakete zrak-zemlja Hydra 70

Tijekom 2022. s Vladom SAD-a kroz FMS program ugovorena je isporuka protuoklopnih raketa Hydra 70 za helikoptere OH-58D “Kiowa Warrior”, čija je isporuka djelomično provedena u 2023., a isporuka preostalih raketa očekuje se tijekom 2024. godine.

Hrvatska kopnena vojska

Borbena vozila pješaštva Bradley

Modernizacija Hrvatske vojske nastavlja se i u domeni oklopnih vozila pješaštva te je u skladu s tim nastojanjem prihvaćena ponuda Vlade SAD-a za nabavom vozila Bradley.

Nabavom se regulira donacija 89 Bradley vozila u stanju “as is – where is” i dovođenje u potpuno operativno stanje 62 borbenih vozila pješaštva Bradley, kompletiranje naoružanjem i komunikacijskom opremom te nabava alata, inicijalnih zaliha pričuvnih dijelova i streljiva. Dodatno, Hrvatska vojska iskazala je zahtjev za dovođenje u operativno stanje još pet vozila Bradley za potrebe obuke i jednom pokretnom radionicom.

Prva 22 vozila na provedbu radova u tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. isporučena su krajem 2023., isporuka drugih 22 vozila očekuje tijekom 2024., a ostatak početkom 2025. godine.

Nakon provedbe radova za dovođenje vozila Bradley u operativno stanje (refurbishment) isporuka vozila Oružanim snagama će se provesti postupno, kroz trogodišnje razdoblje od 2024. do 2026. godine.

U tijeku je provedba radova na četiri vozila, a isporuka prvih osam operativnih BVP Bradley Oružanim snagama očekuje se krajem 2024. godine.

Borbena oklopna vozila Patria

U sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske nalazi se 126 borbenih oklopnih vozila Patria u sedam različitih inačica.

Opremanje s 30 dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria predstavlja nastavak opremanja borbenim oklopnim vozilima koja su već u uporabi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, za što su već uspostavljeni kapaciteti za tehničko održavanje u Republici Hrvatskoj.

Tijekom 2023. pokrenut je pregovarački postupak s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. za proizvodnju i isporuku dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria s integriranim oružnim sustavima i opremom, u istoj konfiguraciji vozila kakva su već u operativnoj uporabi u Oružanim snagama. Postupak nabave je u tijeku, a sklapanje ugovora se očekuje tijekom 2024. godine.

Protuoklopni vođeni raketni sustavi

Borbena vozila pješaštva Bradley i borbena oklopna vozila Patria imaju dodatnu snagu i moć budući su opremljena protuoklopnim vođenim raketnim sustavima.

S obzirom na nastojanje da borbena oklopna vozila pješaštva budu maksimalno učinkovita Oružane snage su tijekom 2021. započele nabavu manje količine protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR za borbena oklopna vozila Patria, a u sklopu projekta Bradley ugovorene su protuoklopne vođene rakete TOW.

Tijekom 2023. sklopljen je ugovor s njemačkom tvrtkom EuroSpike za isporuku dodatne količine protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR2 za borbena oklopna vozila Patria s rokom isporuke u 2026. godini.

Osim toga, tijekom 2023. ugovorena je isporuka protuoklopnih sustava RGW 90 s pripadajućim paketom integralne logističke potpore, čija isporuka se očekuje do kraja 2024. godine.

Streljivo 155 mm za PzH 2000

Nakon dovršetka integracije i verifikacije sustava za upravljanje vatrom, u potpunosti je dovršen i zatvoren projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH2000 nabavljenih od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Tijekom 2023. ugovorena je nabava projektila 155 mm produljenog dometa, s rokom isporuke tijekom 2025./26. godine.

Na temelju sklopljenog Projektnog dogovora Republike Hrvatske i Europske obrambene agencije (EDA), kroz EDA projekt zajedničke nabave obrambenih proizvoda, u prosincu 2023. je sklopljen ugovor za isporuku streljiva 155 mm za PzH 2000 s isporukom do kraja 2024. godine.

U planu je kroz EDA projekt zajedničke nabave tijekom 2024. nastaviti i provesti nabavu dodatne količine streljiva 155 mmm za PzH 2000 dometa do 40 km.

Puškostrojnice i jurišne puške

Tijekom 2022. godine započeti su postupci nabave puškostrojnica u NATO kalibru 5,56×45 mm i 7,62x51mm i nabava dodatnih količina jurišnih pušaka VHS-2 od hrvatskog proizvođača HS Produkt koje Hrvatska vojska već koristi, a čija se postupna isporuka očekuje u razdoblju 2023. – 2026. godine.

Tijekom 2023. nastavljen je započeti postupak nabave puškostrojnica u NATO kalibru 5,56×45 mm i 7,62×51 mm te je sklopljen Okvirni sporazum za razdoblje 2023.-2026., kao i ugovor o nabavi puškostrojnica spomenutih kalibara i pripadajuće opreme. Tijekom 2023. sukladno sklopljenom ugovoru isporučene su prve količine puškostrojnica.

Također, tijekom 2023. nastavljen je postupak opremanja Oružanih snaga jurišnim puškama VHS-D2/K2.

Nabava pješačkog streljiva (5,56 mm, 7,62 mm i 12,7 mm)
Tijekom 2022. i 2023. provedena je nabava streljiva 5,56 mm, 7,62 mm i 12,7 mm u ukupnoj vrijednosti od 7,3 milijuna eura.

Na temelju sklopljenog Projektnog dogovora Republike Hrvatske i Europske obrambene agencije (EDA), kroz EDA projekt zajedničke nabave obrambenih proizvoda, planirana je nabava dodatnih količina streljiva kalibra 5,56 mm i 12,7 mm kroz višegodišnje razdoblje 2023.-2027. u procijenjenom iznosu od cca. 12 milijuna eura.

Nabava streljiva 30 mm i granata 40 mm

Tijekom 2022. provedena je nabava streljiva 30×173 mm za borbeno oklopno vozilo Patria i Obalni ophodni brod. Isto tako, kroz redovan postupak nabave tijekom 2023. sklopljen je Okvirni sporazum za nabavu streljiva 30×173 mm za višegodišnje razdoblje 2023. – 2025. godine.

Na temelju sklopljenog Projektnog dogovora Republike Hrvatske i Europske obrambene agencije (EDA), kroz EDA projekt zajedničke nabave obrambenih proizvoda, planira se nabava dodatnih količina streljiva 30×173 mm za višegodišnje razdoblje 2023. – 2027. godine.

Kroz FMS program tijekom 2022. Oružanim snagama isporučene su granate 40×53 mm za automatski bacač granata.

Tijekom 2023. sklopljen je Okvirni sporazum za isporuku granata 40×53 mm za višegodišnje razdoblje 2023.- 2025. temeljem kojeg je tijekom 2023. isporučena prva količina granata 40×53 mm za automatski bacač granata.

Taktički radio uređaj

Osim osobnog naoružanja osnovna oprema svakog vojnika je i komunikacijski uređaj koji mu pomaže u održavanju veze. Radio uređaj TAKRAD, koji je u potpunosti hrvatski proizvod, rezultat je višegodišnje suradnje hrvatskih tvrtki RIZ – profesionalna elektronika d.o.o. i Impel Grupe d.o.o. sa Oružanim snagama Republike Hrvatske. Ovaj uređaj je namijenjen za korištenje u postrojbama mehaniziranog pješaštva, a zahvaljujući tehnologiji softverski definiranog radija može biti vrlo lako modificiran za korištenje u svim drugim situacijama i postrojbama.

Ovaj uređaj bit će standardni ručni radio uređaj Hrvatske vojske. Naime, jedan od NATO ciljeva sposobnosti predviđa opremanje brigade srednjeg pješaštva komunikacijskom i informacijskom opremom i sustavima, odnosno opremanje vojnika radio uređajem koji će mu omogućiti kvalitetnu komunikaciju i prijenos podataka o bojištu (situacijska svjesnost). Pri tom uređaj ne smije opteretiti vojnika te treba biti malen, lagan i jednostavan za korištenje te je upravo za ovu namjenu i razvijen radio uređaj “TAKRAD” koji u potpunosti zadovoljava navedene zahtjeve.

Zapovjedništvo specijalnih snaga

RIB brodice

Cjelovito opremanje specijalnih snaga s četiri RIB (Rigid Inflatable Boat) brodice za pomorske specijalne operacije proizlazi iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO Cilja sposobnosti.

Predmetno opremanje provedeno je donacijom Vlade SAD-a s tri RIB brodice, dok je Ministarstvo obrane kupnju četvrte brodice provelo 2022. godine.
Isporuka tri brodice, koje su predmet donacije, izvršena je u drugom kvartalu 2023., dok se isporuka četvrte brodice očekuje u 2024. godini.

Zapovjedništvo za potporu

Vojna terenska bolnica šatorskog tipa Role B2

Nabavljena je vojna terenska bolnica šatorskog tipa ROLE B2, čime će Oružane snage dobiti nove sposobnosti koje su u potpori ispunjenja usvojenih ciljeva u izgradnji zajedničkih sposobnosti NATO-a. Navedena terenska bolnica se sastoji od sedam modula: zapovjednog, kirurškog, postoperativnog, stacionarnog, laboratorijsko-dijagnostičkog, skladišnog i modul za hitni prijam. Osim u vojne namjene, terenska bolnica se može koristiti i za potporu civilnim institucijama, zdravstvenom sustavu i stanovništvu uslijed nepredviđenih događaja većih razmjera. Isporuka vojne terenske bolnice šatorskog tipa očekuje se u 2024. godini.

Hrvatska ratna mornarica

Obalni ophodni brod (OOB)

Projekt opremanja Obalne straže obalnim ophodnim brodovima započeo je još 2014. godine. Ugovor između MORH-a i brodogradilišta Brodosplit – BSO d.o.o. o gradnji pet obalnih ophodnih brodova sklopljen je 2. prosinca 2014. godine. Sukladno Ugovoru Graditelj je bio u obvezi izraditi glavni projekt, izgraditi, opremiti, ispitati i isporučit pet obalnih ophodnih brodova do kraja 2018., međutim isporučen je samo prototip.

Pored temeljnog Ugovora, sklopljeno je još nekoliko izmjena i dopuna Ugovora, a na snazi je Izmjena i dopuna Ugovora o gradnji koja je potpisana 14. ožujka 2024. s Brodogradilištem specijalnih objekata d.o.o. i kojim se regulira način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi brod serije (NOV 541), s obzirom da je prvi brod serije (NOV 541) završen gotovo 75%.

Ukupna vrijednost Osnovnog Ugovora ne mijenja se ovim dodatkom, a rok za dovršetak prvog broda serije (NOV 541) je devet mjeseci od potpisa izmjene i dopune Ugovora o gradnji odnosno do kraja 2024. godine.

Novim ugovorom o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova regulirat će se uvjeti gradnje i isporuke drugog, trećeg i četvrtog broda serije (NOV 542, NOV 543 i NOV 544).