Novogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i Glini MORH/ F. Klen

Novogodišnji posjet ministra Banožića i admirala Hranja Petrinji i Glini

Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste se odlučili biti hrvatski vojnici, poručio je ministar Banožić pripadnicima Hrvatske vojske čiji su domovi stradali u potresu

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oržanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima u petak, 1. siječnja 2021. godine obišli su potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinju i Glinu te okolna mjesta.

Ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Hranj tom prigodom obišli su vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje su smješteni građani s područja Petrinje i okolice koji se zbog posljedica potresa više ne mogu vratiti u svoje domove i gdje su se upoznali s trenutnim angažmanom pripadnika Hrvatske vojske na terenu.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske vojske na njihovom doprinosu u 2020. godini, ministar Banožić podsjetio je kako su hrvatski vojnici od prvoga dana uključeni u sve iznimno teške situacije koje su Hrvatsku i njezine građane snašle u ovoj godini, od pojave koronavirusa, potresa u Zagrebu, do ove trenutne situacije, potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. “Dali ste svoj izniman doprinos u svemu, u stabilizaciji sustava i u razvoju svih ovih događaja koje danas dovode do toga da se možemo pripremati za obnovu”, rekao je ministar zahvalivši još jednom posebice onim pripadnicima Hrvatske vojske koji su pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a dali su svoj izniman doprinos civilnom stanovništvu: “Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste se odlučili biti hrvatski vojnici!”

Na kraju, ministar je svim pripadnicima Hrvatske vojske zaželio sretnu Novu godinu uz želju da s današnjim danom započne jedna nova godina za sve nas u punom smislu bez ovakvih događaja, te da funkcija Hrvatske vojske bude okrenuta razvoju, modernizaciji i opremanju hrvatskog vojnika, kao i da unatoč svim ovim procesima budu ti koji će opet biti najbolji u svim zadaćama, od mirovnih operacija i misija u kojima sudjeluju sa saveznicima i ostvaruju najbolje rezultate. Također, ministar je čestitao Novu godinu i svim hrvatskim braniteljima bez kojih ne bismo danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Obraćajući se vojnicima, admiral Hranj rekao je kako je zadaća Hrvatske vojske ne samo da brani domovinu, nego i da pomogne civilnom stanovništvu u ovakvim situacijama kad im nijtko drugi ne može pomoći bolje nego Hrvatska vojska. “Nadam se da će nam ova godina koja je upravo počela biti bolja i sretnija”, rekao je admiral Hranj zaželjevši vojnicima puno sreće i zdravlja te profesionalnog uspjeha.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je također došao u obilazak Petrinje također je poželio sretnu Novu godinu hrvatskim vojnicima naglasivši kako vojnici ovdje rade human posao koji nije primaran vojnički posao, ali je iznimno bitan. “Ljudi gledaju vojsku kao instituciju stabilnosti i poštenja, dobre organizacije i to se u ovom slučaju pokazuje, odnosno da je vojska u hrvatskom društvu koje je civilno moderno društvo jedan od stupova povjerenja”, poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

Posjet Petrinji, ministar Banožić i admiral Hranj nastavili su obilaskom prihvatnog centra Hrvatskog crvenog križa, gdje im se pridružio se i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je, uz čestitke za boljom Novom godinom, poslao poruku: “Zadržimo snagu zajedništva! Ovo je prilika, gdje se hrvatski narod ujedinjen oko velike nesreće koja je zadesila ovo područje, da se iskazuje dobrota i taj duh zajedništva i solidarnosti”.

Zatim su obišli područje Gline i okolna sela na lokacijama gdje pripadnici Hrvatske vojske postavljaju kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu.

Tom prigodom, ministar Banožić je još jednom podsjetio na ogroman doprinos Hrvatske vojske istaknuvši kako je više od 800 pripadnika Hrvatske vojske angažirano od trenutka kada je potres pogodio Sisaško-moslavačku županiju. “Hrvatska vojska je pomagala na razne načine, od stabilizacije prometnica i javnih površina, uklanjanja građevinskog otpada, prijevoza starijih i nemoćnih, prevoženja pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u Zagreb, te transporta pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i svih ostalih”, rekao je ministar podsjetivši kako je u posljednjih 24 sata naglasak na teškoj mehanizaciji koja je angažirana na razmještaju kontejnera za privremeni smještaj nastradalih u potresu. Osvrnuo se i na angažman HV-a u vojarni u Petrinji gdje je privremeni smještaj pronašlo 380 građana i gdje je trenutno na raspolaganju oko 200 vojnika. “Taj broj se sukladno potrebama može povećati, a Hrvatska vojska bit će angažirana u pružanju pomoći civilnom stanovništvu sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite”, poručio je ministar Banožić naglasivši kako će Vlada Republike Hrvatske, nakon stabilizacije ovog područja, pristupiti izradi kredibilne studije koja će osigurati iznose koji će biti dostatni za daljnu potrebu. “Za sada nam je fokus na interventnim sredstvima koja su odobrena na sjednici Vlade u iznosu od više od 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, kao i na ostale uplate koje dolaze od raznih udruga i tvrtki te županija i gradova”, rekao je ministar najavivši slijedeći korak, odnosno osiguravanje sredstava iz Europske komisije pritom zahvalivši svim susjednim zemljama i ministarstvima iz resora obrane koji su iskazali podršku i pomoć hrvatskom narodu u ovoj iznimno teškoj situaciji.

Tijekom današnjeg dana, predviđen je angažman Hrvatske vojske na postavljanju šatora, stambenih kontejnera, dostavljanju humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba kojima je omogućen privremeni smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te čišćenju prometnica na području Petrinje i okolnih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Novogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i GliniNovogodišnji posjet ministra Banožića i admiral Hranja Petrinji i Glini