Prisegnuo 8. naraštaj dragovoljnih ročnika

Ministar obrane Ante Kotromanović nazočio  je svečanoj prisezi osmog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka koja se održala danas,  12. svibnja 2012. godine, u Središtu za temeljnu obuku u Požegi.

Uz ministra Kotromanovića svečanoj prisezi nazočio je i načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lović , zapovjednik HkoV-a general bojnik Dragutin Repinac te drugi visoki časnici OSRH, kao i predstavnici grada Požege i Požeško-slavonske županije, roditelji i obitelji dragovoljnih ročnika i drugi.

Ministar obrane čestitao je ročnicima što su prisegnuli na vjernost Domovini te postali pripadnici pobjedničkih Oružanih snaga Republike Hrvatske. ” Vjerujem kako će vam vaša odluka o dragovoljnom pristupanju na služenje vojnog roka omogućiti da vojni poziv bude vaša budućnost, a Oružane snage mjesto vaše uspješne karijere”, rekao je ministar Kotromanović. Istaknuo je i kako će mnogi od ročnika imati prigodu u daljnjem vojničkom životu nastaviti izgrađivati sliku o Oružanim snagama RH, no i kako je pred njima velika odgovornost  jer će “nastaviti tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata te nastaviti uspješno djelovanje u međunarodnom okružju, gdje se također traži izvrsnost, profesionalnost i prednost u obavljanju zadaća, a sve u interesu RH i naših građana”.

Ročnicama i ročnicima ministar je kazao i kako vjeruje da će, iz Središta za temeljnu obuku, izaći bogatiji za nova znanja i prijateljstva. “Vjerujem kako ćete tada imati još više motiva za vojnim pozivom”, kazao je ministar.

Pripadnicima osmog naraštaja čestitao je i  načelnik GS OSRH general pukovnika Drago Lovrić. Ročnicima je poručio kako će im Oružane snage RH osigurati optimalne  uvjete kako bi tijekom obuke dostigli postavljene standarde. Istaknuo je i kako ga posebno veseli  sve veći interes mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi koji se odlučuju za ulazak u Oružane snage RH. ” Ta činjenice nas ohrabruje u planiranju i stvaranju preduvjeta  za integriranje i osposobljavanje naših  ročnih vojnika. Time Oružane snage RH stvaraju i jačaju svoj ljudski potencijal”, rekao je general pukovnik Drago Lovrić.

U Središtu za temeljnu obuku svečanu prisegu je danas položilo 390 dragovoljnih ročnika, među kojima je  39 žena. Osmi naraštaj dragovoljnih ročnika sa dragovoljnim služenjem vojnog roka započeo je 27. travnja 2012.

Kroz dosadašnjih sedam naraštaja dragovoljnih ročnika, odnosno od kraja 2008. godine, od kada se provodi dragovoljno služenje vojnog roka, do danas, program obuke završio je 1781 ročnik, od čega 1579 muškaraca i 202 žene.  Također, MORH je od 2008.godine do danas potpisao Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu sa 1138 osoba, koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka, od čega sa 1016 vojnika i 122 časnika.

[nggallery id=820]