Protupožarne snage Hrvatske vojske

Za protupožarnu zaštitu RH iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga – PP NOS OSRH.

U PP sezoni i ove godine će sudjelovati snage Hrvatske vojske i to:

  • zračne snage: do pet Canadaira CL-415, šest Airtractora AT-802 i jedan helikopter Mi-171 Sh
  • kopnene snage: u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama nalazi se jedan vod iz sastava HKoV-a u jednosatnoj spremnosti za izlazak na teren. Također, Hrvatska kopnena vojska ima i snage ojačanja u različitim stupnjevima spremnosti koje se mogu angažirati sukladno operativnoj situaciji i zahtjevima. Ukupno se tijekom glavnog napora PP sezone u prvom stupnju spremnosti nalazi do 200 pripadnika OSRH.
  • mornaričke snage: desantni brod minopolagač (DBM) za prijevoz opreme i ljudi, jedan desantni jurišni brod (DJB) za prijevoz ljudi te dvije gumene brodice (GB).
  • izvidničke snage: besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3b” koji se koristi za rano otkrivanje požara i nadzor stanja na požarištu te omogućuje prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama i stvaranje zajedničke operativne slike situacije na terenu. „Orbiter 3b“ koristi se za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

Djelovanje svih snaga usklađuje se dnevno kroz Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, županijskim vatrogasnim zapovjednicima, ZOS-om GS OSRH, MUP-om, Civilnom zaštitom i drugim sudionicima u provedbi aktivnosti za provedbu posebnih mjera zaštite od požara u RH.