Hrvatska vojska i Grad Vukovar

Hrvatska vojska i Grad Vukovar, kao i hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za obranu ovog herojskog grada kojom čuvamo uspomenu na tužne, ali i ponosne dane 1991. godine i na naše temelje – pobjednički Domovinski rat, neraskidivo su povezani.

Dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva, koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu je vraćanje promocije polaznika vojnih škola HVU-a i Hrvatske vojske u Grad Vukovar.

Promocija vojnih škola HVU-a za potrebe Hrvatske vojske održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU u Zagrebu da bi se 2017. godine ponovno vratila u Vukovar.

Također, 2017. godine uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pobjednička Hrvatska vojska vraćena je u Grad Vukovar.

Naime, na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u Vukovaru je 10. studenoga 2017. godine, svečano otvorena vojarna “204. brigade Hrvatske vojske”, u kojoj je prvi put smještena postrojba Hrvatske vojske.

Riječ je o realizaciji projekta koji je ministar Krstičević obećao na sjednici Vlade RH održanoj 2016. godine u Vukovaru.

Novoizgrađena vojarna smještena je na prostoru od 10.000 km2, na kojem su četiri građevine s pratećim sadržajima. U vojarni je smještena Inženjerijska satnija iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je premještena iz Vinkovaca.