Immediate Response 19

Osnovne informacije

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Vrijeme provedbe: 

  • od 10. svibnja do 6. lipnja 2019.

Mjesto provedbe:

  • teritorij Republike Hrvatske – vojni poligon “E. Kvaternik” Slunj i vojarna “Josip Jović” u Udbini
  • teritorij Republike Slovenije
  • teritorij Mađarske

Sudionici:

  • 1600 pripadnika oružanih snaga RH, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke

Tehnika:

  • 30 helikoptera i 200 motornih vozila

 
Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.
 
Provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu “E. Kvaternik” Slunj, u vojarni “Josip Jović” u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe.
U vježbi će sudjelovati oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe za Hrvatsku je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske, zadužen za održavanje vježbe na području Republike Hrvatske.

Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, Oružane snage RH sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika na različitim lokacijama izvan teritorija Republike Hrvatske, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).