Izjave

“Hrvatska će iduće godine imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe zahvaljujući realizaciji ulaganja u francuske višenamjenske borbene Rafale koje će u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske, u obrambenom i sigurnosnom smislu, zahvaljujući ulaganju koje se čeka više desetaka godine. Tako snažno, moderno, suvremeno, sposobno ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, u ovom dijelu Europe, praktički neće imati nitko”.

predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Andrej Plenković

 

“Ponosan sam što u Hrvatsku uskoro dolaze avioni Rafale, jedni od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Nabavom ovih aviona Hrvatska će dobiti moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina. Ulaganje je to u našu budućnost i sigurnost naše zemlje, ali i sredstvo koje će osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije”.

ministar obrane
Mario Banožić

 

“Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu, one dijele i zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezane su hrvatskom dijasporom, koja je most koji povezuje naše dvije zemlje. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar Europske unije i NATO-a”.

predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron
tijekom prvoga službenog posjeta predsjednika Republike Francuske
Republici Hrvatskoj od osamostaljenja 1991. godine