Tijek postupka nabave

Odluke

Na 164. sjednici Vlade RH održanoj 4. srpnja 2019. usvojena je Odluka o osnivanju međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Ovom Odlukom Vlada Republike Hrvatske, u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. i Odbora za obranu Hrvatskog sabora od 3. srpnja 2019. utvrđuje da Republika Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima te da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona, imajući u vidu potrebne sposobnosti te raspoložive financijske mogućnosti Republike Hrvatske.

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona sastavljeno je od predstavnika Ureda Predsjednika RH, Ureda Predsjednika Vlade RH, predsjednika i potpredsjednika Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Glavnog tajništva Vlade RH, Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Postupak

Postupak nabave višenamjenskoga borbenog aviona Rafale proveden je u skladu s člankom 41. stavkom 1. točkom 10. Zakona o javnoj nabavi.

Inicijalne ponude zatražene su od zemalja: SAD-a (novi F-16 avioni) Švedske (novi avioni Gripen), Italije (korišteni avioni Eurofighter), Francuske (korišteni avioni Rafale), Norveške (korišteni avioni F-16), Grčke (korišteni avioni F-16) te Izraela (korišteni avioni F-16), a svoje ponude dostavile su:

  • Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70),
  • Švedska (novi Gripen C/D),
  • Francuska (korišteni Rafale F3-R) i
  • Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30).

Uslijedio je tromjesečni proces validacije i evaluacije koje je provelo Međuresorno povjerenstvo osnovano za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

U procesu nabave višenamjenskog borbenog aviona, ponuditelji su imali mogućnost dostavljanja najbolje i konačne ponude (BAFO) što im je i omogućeno nakon čega je Međuresorno povjerenstvo na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji, uključujući i ocjenjivanje u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene, jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi te usvojilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi RH.

Vlada RH je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela je odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Nakon višemjesečne faze izrade međuvladinog ugovora s vladom Republike Francuske, 25. studenoga 2021. potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje koji su potpisali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron te Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea koji su potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

Tako je ugovorena nabava 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om.

Tijek aktivnosti:

  • 4. srpnja 2019. Vlada je pokrenula proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona
  • 9. rujna 2020. zaprimljene su ponude za višenamjenske borbene avione.
  • 10. studenog 2020. najbolju i konačnu ponudu (BAFO) dostavile su SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska Republika za korišteni avion Rafale, a Kraljevina Švedska najbolju i konačnu ponudu (BAFO) za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala je 11. studenog 2020. godine.
  • 11. studenog 2020. godine završio je proces validacije i započeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.
  • 28. svibnja 2021. na svojoj 59. sjednici, hrvatska Vlada usvojila je Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona (VBA).
  • 25. studenoga 2021. potpisan je Tehničkog dogovora i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense.