Moderna Hrvatska vojska

Tijekom protekle 32 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale – najveće ulaganje u HV u povijesti

Nabava višenamjenskih borbenih aviona – eskadrile od 12 aviona Rafale u F3-R inačici predstavlja najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku i jedna je od najvećih strateških odluka od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Uvođenje aviona Rafale u operativnu uporabu odvija se sukladno planiranoj dinamici, u skladu s potpisanim ugovorima o nabavi Rafala i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage.

Jedan od pokazatelja uspješne realizacije projekta opremanja višenamjenskim borbenim avionom prvi su samostalni letovi pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Rafalima u svibnju 2023.

Naime, ovim projektom Hrvatsko ratno zrakoplovstvo oprema se najnovijom generacijom borbenih aviona, koji će omogućiti zadržavanje visoko obrazovanog kadra te će privući nove pripadnike koji će dobiti priliku dodatno tehnološki unaprijediti navedene avione.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike te zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. godine, kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima.

Uz navedeno, ugovorima je osiguran i paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja prema načelu “obuka obučavatelja”.

Na obuci u Francuskom ratnom zrakoplovstvu kao i tvrtkama proizvođa aviona, opreme i naoružanja nalazi se više od 90 djelatnika različitih specijalnosti, uključujući i pilote, kako bi se stvorili svi uvjeti za preuzimanje aviona. Planirano je kako će prelet aviona iz Francuske u Hrvatsku izvesti piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obuka u Francuskoj započela je u studenom 2022. godine kad je prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje Rafala upućena na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu.

Helikopteri Black Hawk

Modernizacija HRZ-a nastavlja se projektom opremanja višenamjenskim helikopterima UH-60M „Black Hawk“. Ovaj projekt je pokrenut upravo radi potrebe zamjene postojećih helikoptera Mi-8/171 ruskog podrijetla modernim sustavima proizvedenim u nekoj od zemalja saveznica.
Postupak zamjene helikoptera ruske proizvodnje započeo je 2022. godine kada je Vlada SAD-a donirala dva „Black Hawk“ helikoptera, dok je Vlada Republike Hrvatske kupila još dva.
Sva četiri helikoptera su isporučena do kraja 2022. godine. Proces zamjene helikoptera istočne proizvodnje se nastavlja te je u planu opremiti HRZ s minimalno 12 helikoptera „Black Hawk“ po načelu 4+4 (4 helikoptera putem donacije Vlade SAD-a i 4 helikoptera nabavom iz proračunskih sredstava).
Obuka pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja provedena je u razdoblju od 2020. do 2022. godine u Sjedinjenim Američkim Državama po modelu „obuke obučavatelja“.

Sustavi protuzračne obrane

Pored novih zrakoplova i unaprijeđenog radarskog sustava Oružane snage planiraju unaprijediti i sustav protuzračne obrane sustavima kratkog i srednjeg dometa. Tako je iskazan zahtjev za prioritetnom nabavom raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral kroz višegodišnje financiranje.
U prosincu 2022. potpisan je ugovor o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral koji predviđa isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore. Dinamika isporuke je u trogodišnjem razdoblju 2023. – 2025.

Modernizacija radarskog sustava

U skladu s novim mogućnostima HRZ-a nužno je razviti i unaprijediti postojeći radarski sustav kako bi se omogućila dvosmjerna komunikacija između zrakoplova i kontrole letenja i motrenja.
Projekt modernizacije radarskih sustava pokrenut je početkom 2023. godine, a plan je provesti modernizaciju radara i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava u razdoblju 2023. do 2025. godine.

Naime, HRZ trenutno raspolaže s radarskim sustavom FPS-117 velikog dometa (460 km) za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva koji je uveden u punu operativnu uporabu 2008., a sastoji se od pet radarskih položaja na lokacijama koji su preko podatkovnih linkova uvezani na dva operativna centra, gdje se generira cjelovita situacija u zračnom prostoru.

Sustav je odmah po ulasku Hrvatske u NATO, uvezan u NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System – NATINAMDS). Pored toga, sustav je dvojne civilno-vojne namjene te Hrvatska kontrola zračne plovidbe koristi radarske podatke s tri radarska položaja za upravljanje civilnim zračnim prometom.

Međutim, s obzirom da je konfiguracija sustava stara više od 20 godina, predmetni sustav potrebno je modernizirati, uključujući i integraciju novog borbenog komunikacijskog sustava.

Rakete zrak-zemlja Hydra 70

Tijekom 2022. s Vladom SAD-a kroz FMS program ugovorena je isporuka protuoklopnih raketa Hydra 70 za helikoptere OH-58D „Kiowa Warrior“, čija isporuka se očekuje tijekom ove i slijedeće godine.

Hrvatska kopnena vojska

Borbena vozila pješaštva Bradley

Modernizacija Oružanih snaga RH0 nastavlja se i u domeni oklopnih vozila pješaštva te je u skladu s tim nastojanjem prihvaćena ponuda Vlade SAD-a za nabavom vozila Bradley.

Nabavom se regulira donacija 89 Bradley vozila u stanju „as is – where is“ i dovođenje u potpuno operativno stanje 62 borbenih vozila pješaštva Bradley, kompletiranje naoružanjem i komunikacijskom opremom te nabava alata, inicijalnih zaliha pričuvnih dijelova i streljiva. Dodatno, Hrvatska vojska iskazala je zahtjev za dovođenje u operativno stanje još pet vozila Bradley za potrebe obuke i jednom pokretnom radionicom.

Dovođenje vozila Bradley u operativno stanje provest će originalni proizvođač BAE Systems i tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., a isporuka svih operativno ispravnih vozila 67 (62+5) Oružanim snagama planira se provesti kroz trogodišnje razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Borbena oklopna vozila Patria

U sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske nalazi se 126 borbenih oklopnih vozila Patria u sedam različitih inačica.

Opremanje s 30 dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria predstavlja nastavak opremanja borbenim oklopnim vozilima koja su već u uporabi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, za što su već uspostavljeni kapaciteti za tehničko održavanje u Republici Hrvatskoj.

Protuoklopni vođeni raketni sustavi

Borbena vozila pješaštva Bradley i borbena oklopna vozila Patria imaju dodatnu snagu i moć ako su opremljena protuoklopnim vođenim raketnim sustavima.

S obzirom na nastojanje da borbena oklopna vozila pješaštva budu maksimalno učinkovita Oružane snage su tijekom 2021. započele nabavu manje količine protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR za borbena oklopna vozila Patria, a u sklopu projekta Bradley ugovorene su protuoklopne vođene rakete TOW. Tijekom 2023. planirano je ugovoranje dodatne količine protuoklopnih vođenih raketa SPIKE za borbena oklopna vozila Patria.

Panzer Haubice

Nakon dovršetka integracije i verifikacije sustava za upravljanje vatrom, u potpunosti je dovršen i zatvoren projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH2000 nabavljenih od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Tijekom 2023. provest će se ugovaranje nabave projektila 155 mm produljenog dometa.

Puškostrojnice i jurišne puške

Tijekom 2022. godine započeti su postupci nabave puškostrojnica u NATO kalibru 5,56×45 mm i 7,62x51mm i dodatnih količina jurišnih pušaka VHS-2 hrvatskog proizvođača HS Produkt koje Hrvatska vojska već koristi, a čija se postupna isporuka očekuje u razdoblju 2023. – 2026.

Taktički radio uređaj

Osim osobnog naoružanja osnovna oprema svakog vojnika je i komunikacijski uređaj koji mu pomaže u održavanju veze. Radio uređaj TAKRAD, koji je u potpunosti hrvatski proizvod, rezultat je višegodišnje suradnje hrvatskih tvrtki RIZ – profesionalna elektronika d.o.o. i Impel Grupe d.o.o. sa Oružanim snagama Republike Hrvatske. Ovaj uređaj je namijenjen za korištenje u postrojbama mehaniziranog pješaštva, a zahvaljujući tehnologiji softverski definiranog radija može biti vrlo lako modificiran za korištenje u svim drugim situacijama i postrojbama.

Ovaj uređaj će biti standardni ručni radio uređaj Hrvatske vojske. Naime, jedan od NATO ciljeva sposobnosti predviđa opremanje brigade srednjeg pješaštva komunikacijskom i informacijskom opremom i sustavima, odnosno opremanje vojnika radio uređajem koji će mu omogućiti kvalitetnu komunikaciju i prijenos podataka o bojištu (situacijska svjesnost). Pri tom uređaj ne smije opteretiti vojnika te mora biti malen, lagan i jednostavan za korištenje te je upravo za ovu namjenu i razvijen radio uređaj „TAKRAD“ koji u potpunosti zadovoljava navedene zahtjeve.

Zapovjedništvo specijalnih snaga

RIB brodice

U 2023. godini planirano je opremanje specijalnih snaga s četiri RIB (Rigid Inflatable Boat) brodice za pomorske specijalne operacije koje su nužne za provedbu pomorskih specijalnih operacija.
Isporuka tri brodice koje su predmet donacije očekuje se u ovoj godini, a isporuka četvrte brodice očekuje u 2024. godini.

Zapovjedništvo za potporu

Vojna terenska bolnica šatorskog tipa Role B2

Nabava vojne terenske bolnice šatorskog tipa, ROLE B2 daje nove sposobnosti Oružanim snagama koje su u potpori ispunjenja usvojenih ciljeva u izgradnji zajedničkih sposobnosti NATO-a. Navedena terenska bolnica se sastoji od sedam modula: zapovjednog, kirurškog, postoperativnog, stacionarnog, laboratorijsko-dijagnostičkog, skladišnog i modul za hitni prijam. Osim u vojne namjene, terenska bolnica se može koristiti i za potporu civilnim institucijama, zdravstvenom sustavu i stanovništvu uslijed nepredviđenih događaja većih razmjera. Isporuka vojne terenske bolnice šatorskog tipa očekuje se u 2024. godini.

Hrvatska ratna mornarica

Obalni ophodni brod

Projekt opremanja Obalne straže obalnim ophodnim brodovima započeo je još 2014. godine. Ugovor između MORH-a i brodogradilišta “Brodosplit – BSO d.o.o.” (Graditelj) o gradnji pet (5) OOB sklopljen je 2. prosinca 2014. Sukladno Ugovoru Graditelj je bio u obvezi izraditi glavni projekt, izgraditi, opremiti, ispitati i isporučit pet OOB do kraja 2018., međutim isporučen je samo prototip.

Pored temeljnog Ugovora sklopljeno je još pet izmjena i dopuna Ugovora, a na snazi je Izmjena i dopuna Ugovora o gradnji br. 5.

Također, Ministarstvo obrane je u suradnji s drugim tijelima državne uprave poduzelo pravne radnje u svrhu zaštite svojih interesa u ovom projektu s konačnim ciljem završetka svih brodova i predaje krajnjem korisniku – Obalnoj straži Republike Hrvatske.