Hrvatska vojska – dio sustava domovinske sigurnosti

Hrvatska vojska – dio sustava domovinske sigurnosti u pomoći stanovništvu i civilnim institucijama

Hrvatska vojska kao važna sastavnica sustava domovinske sigurnosti angažirana je u pomoći stanovništvu i civilnim institucijama od elementarnih nepogoda – obrani od poplava, snježnim nepogodama, potresima i u protupožarnoj sezoni.

U svibnju 2023. godine ukupno 500 pripadnika Hrvatske kopnene vojske bilo je angažirano na aktivnostima obrane od poplave na području Sisačko moslavačke i Karlovačke županije.
Od 15. do 22. svibnja 2023. godine 300 pripadnika HKoV-a bilo je angažirano na obrani od poplave u Sisačko-moslavačkoj županiji na području Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Nove Drenčine, Bresta i Galdova u Sisku, a 200 pripadnika bilo je angažirano u Karlovačkoj županiji na području Karlovca – Rakovca.

Pripadnici Hrvatske vojske u 2020. godini bili su angažirani u saniranju posljedica razornih potresa na području Banovine i Grada Zagreba i stavile na raspolaganje i ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva kako bi se što prije pružila pomoć stradalim građanima ali i institucijama u otklonjanju posljedica potresa i nastojanju da se život što prije normalizira.
Osim toga, Hrvatska vojska sudjelovala je i u povijesnom skidanju tornja zagrebačke katedrale, koji je prijetio urušavanjem.

Hitni medicinski letovi

Hitne medicinske letove kao i letove za traganje i spašavanje provodi obučena posada koja se sastoji od letačkog osoblja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te od medicinskog osoblja iz hitne medicinske pomoći ili pripadnika službi za traganje i spašavanje, a koje je prošlo potrebnu obuku i upoznato je s procedurama letenja.

Kad je riječ o hitnom medicinskom helikopterskom prijevozu pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su samo prošle godine realizirali 2729 letova i prevezli 1027 pacijenata.
U ožujku 2023. godine prvi put je helikopterom Black Hawk prevezen transplantacijski organ – srce.

Do kraja travnja ove 2023. godine, helikopterski timovi prevezli su 230 pacijenta i obavili 209 letova u svrhu pomoći pacijentima kojima je hitno trebala stručna medicinska pomoć.

U posljednjih pet godina obavljeno je 11756 letova i prevezeno 4477 pacijenata koji su upravo zahvaljujući Hrvatskoj vojsci na vrijeme, brzo i efikasno stigli u kliničko bolničke centre gdje im je pružena adekvatna medicinska pomoć.