Hrvatska vojska u misijama i operacijama

Kao aktivna članica NATO Saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda, Hrvatska više od dva desetljeća sudjeluje u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima, od Litve, Poljske i Kosova preko Zapadne Sahare i Sredozemlja do Iraka i Afganistana, potaknuta potrebom pružanja humanitarne pomoći u nesrećama, stradanjima ili velikim razaranjima.

Svojim angažmanom Hrvatska vojska dokazuje svoju opredjeljenost euroatlantskim integracijama, potvrđuje se kao vjerodostojan saveznik i partner te pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti doprinoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta. U tome je motivira vlastito povijesno iskustvo kada je nenaoružana bila izložena brutalnoj agresiji i očekivala pomoć međunarodne zajednice. Hrvatska je od primatelja mirovne pomoći postala davateljica te aktivni sudionik u pružanju pomoći drugima.

Punih sedamnaest godina, od 2003. do 2020. godine pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani u Afganistanu zajedno sa saveznicima i partnerima, od 2003. do 2015. godine u operaciji ISAF te od 2015. do 2020. godine u misiji potpore miru Odlučna potpora.

Nacionalna sigurnost ne počinje niti završava na granici Republike Hrvatske. To je jedan od razloga aktivnijeg uključenja u operaciju KFOR i aktivnosti prednje ojačane prisustnosti NATO-a. Od svibnja 2021. godine uz zrakoplovnu sastavnicu u operaciji KFOR sudjeluje i jedna motorizirana pješačka satnija Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski vojnici od 2018. godine sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj i Republici Litvi, gdje zajedno s pripadnicima savezničkih vojski daju svoj doprinos sigurnosti i snazi Saveza na njegovim istočnim granicama.

Pridonoseći pomorskoj sigurnosti, Hrvatska ratna mornarica sudjeluje u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian u Sredozemlju. Doprinos sigurnosti Europske unije Hrvatska vojska daje i sudjelovanjem u operaciji ATALANTA.

U operaciji potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu sudjelovala su dva kontingenta hrvatskih vojnika odrađujući brojne zahtjevne i odgovorne zadaće u operaciji UNIFIL. Hrvatski vojnici također su dali značajan doprinos UN-ovoj misiji UNDOF u Siriji u kojoj su sudjelovali pet godina.

Sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnostima u svibnju 2023.

Ukupno 514 pripadnika Hrvatske vojske sudjeluje u osam operacija: od toga tri NATO operacije, tri UN operacije i dvije EU operacije ; jednoj NATO misiji te četiri NATO aktivnosti.

 • Pripadnici Oružanih snaga sudjeluju u NATO operacijama, misijama i aktivnostima s ukupno 495 pripadnika:
  • u NATO operaciji KFOR na Kosovu nalazi se 39. HRVCON s ukupno 151 pripadnikom – zrakoplovnom sastavnicom s helikopterom Mi 171Sh te pješačkom satnijom Hrvatske kopnene vojske s 13 borbenih vozila (12 MATV i jedan MRAP);
  • u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFPBG LTU) nalazi se 3. HRVCON sa 178 pripadnika i 15 borbeno oklopnih vozila Patria;
  • u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFPBG POL) nalazi se 11. HRVCON sa 72 pripadnika i četiri Panzer Haubice PzH 2000 i tri HMMWV vozila;
  • u NATO aktivnosti Ojačane budnosti u Mađarskoj (eVA BG HUN) nalazi se 2. HRVCON sa 66 pripadnika i 10 borbenih vozila (8 MATV i 2 MAX PRO);
  • u NATO misiji Irak (NMI) sudjeluju ukupno 13 pripadnika u ulozi stožernog osoblja;
  • u NATO DCM (Deployable Communication Modul – Razmjestivi komunikacijski modul) u Republici Irak i u Kuvajtu sudjeluje 11 pripadnika;
  • u NATO aktivnosti Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG 2) sudjeluju 7. HRVCON s timom od četiri protuminska ronitelja.

Sudjelovanje pripadnika 8. HRVCON-a u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju završeno je 24. svibnja 2023. kada se raketna topovnjača Dubrovnik sa 33 člana posade vratila u svoju matičnu luku Lora u Splitu:

 • U Operaciji koalicijskih snaga (Operation Inherent Resolve) u Iraku sudjeluju ukupno dva pripadnika Oružanih snaga kao stožerno osoblje.
 • U operacijama potpore miru EU NAVFOR Somalija – ATALANTA i EU NAVFOR MED – IRINI sudjeluju ukupno dva pripadnika kao stožerno osoblje.
 • U UN misijama UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, MINURSO Zapadna Sahara i UNIFIL u Libanonu sudjeluje ukupno 15 pripadnika Oružanih snaga u ulogama vojnih promatrača.