Dan otvorenih vrata u vojarnama HV | Foto: HRZ/ L. Parlov

Održan Dan otvorenih vrata u vojarnama HV

Povodom svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice ustrojavanja HV-a, u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine održan je Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske.

Dan otvorenih vrata u vojarni “123. brigade HV” u Požegi

U požeškoj vojarni “123. brigade HV” učenici osnovnih škola, požeški vrtići te svi zainteresirani građani požeštine imali su priliku vidjeti naoružanje, vozila i opremu koja se koristi za obuku u Središtu za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Bojne za temeljnu vojnu obuku.

Izloženo je bilo vozilo za izvlačenje Maxx PRO (MRV – MRAP Recovery Vehicle), borbeno vozilo “Sokol 100” kao i kolekcionarsko pješačko naoružanje koje se koristilo na početku Domovinskog rata, a koje je izrađeno u slavonskim tvornicama.

Dan otvorenih vrata u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku danas 26. svibnja održan je Dan otvorenih vrata. Riječ je o manifestaciji koja je održana povodom obilježavanja Dana OSRH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zaljubljenici u letenje i zrakoplovnu tehniku, zrakoplovni entuzijasti te djeca i njihovi roditelji imali su jedinstvenu prigodu razgledati avione i helikoptere na kojima lete hrvatski vojni piloti, a s kojima raspolaže 93. krilo HRZ-a.

Tako su na stajanci bili izloženi avioni ZLIN 242L i Pilatus PC -9M, helikopteri Bell 206B i izvidničko-borbeni helikopter Kiowa Warrior, te protupožarni zrakoplovi Air Tractor i Canadair CL-415.

Ovom prigodom u vojarni u Zemuniku doletio je i helikopter UH-60M Black Hawk čija je svečana donacija održana dan ranije u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Uz stručno vodstvo pilota posjetitelji su mogli razgledati i unutrašnjost zrakoplova, sjesti u pilotsku kabinu, ali i dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz tehničke karakteristike letjelica i njihovu namjenu.

Na stajanci je bio i info pult na kojem su kroz razgovor s kadetima koji se školuju za vojne pilote, posjetitelji mogli saznati sve što ih zanima o pilotskom pozivu te kako postati pripadnik OSRH.

U sklopu Dana otvorenih vrata održan je nastup akro grupe “Krila Oluje” koja se nekoliko dana ranije vratila s aero mitinga Air Show COGNAC u Francuskoj.

Nebom nad Zadrom preletjela su i dva MiG-a 21.

Zapovjednik 93. krila brigadir Krešimir Ražov pozdravio je i zahvalio se svim posjetiteljima koji su došli u vojarnu na Dan otvorenih vrata čime je obilježen Dan Hrvatske vojske te dodao kako je ovo bila dobra prigoda da se prikažu sposobnosti i tehnika ne samo 93. krila HRZ-a nego i drugih postrojbi koje su smještene u vojarni u Zemuniku. Ovom prigodom svim pripadnicima Hrvatske vojske čestitao je dan OSRH.

Satnik Darko Belančić, voditelj akro grupe “Krila Oluje” čestitao je svima Dan Hrvatske vojske te istaknuo kako im je bilo zadovoljstvo nastupati pred našom publikom i prijateljima. Ovo im je bio već četvrti nastup nakon službenog predstavljanja letačkog programa za sezonu 2022.

U sklopu obilježavanja Dana OSRH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske 93. krilo HRZ-a održalo je i prigodnu svečanost na kojoj su pročitana promaknuća u više činove te nagrade i pohvale koje su dobili pripadnici postrojbe. Tom je prigodom zapovjednik 93. krila brigadir Krešimir Ražov kazao kako je ovo prigoda da se prisjetimo stvaranja hrvatske vojske, zahvalio se svim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske vojske te istaknuo kako je naša zadaća da nastavimo i nadalje razvijati OSRH. “Vojarna u Zemuniku s ponosom nosi ime heroja Domovinskog rata Mirka Vukušića, a Središte za obuku Rudolfa Perešina te je ovo prigoda da im odamo počast te se zahvalimo i svim našim kolegama zrakoplovcima koji su dali svoj život za našu Domovinu”, rekao je brigadir Ražov.

Zaključio je kako ova obljetnica protječe u znaku otvorenosti prema građanstvu što potvrđuje i organiziranje Dana otvoreni vrata vojarne.

Dan otvorenih vrata u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u ZemunikuDan otvorenih vrata u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u ZemunikuDan otvorenih vrata u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u ZemunikuDan otvorenih vrata u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u ZemunikuOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVOdržan Dan otvorenih vrata u vojarnama HVDan otvorenih vrata | Foto: OSRH / G. MažarDan otvorenih vrata | Foto: OSRH / G. MažarDan otvorenih vrata | Foto: OSRH / G. MažarDan otvorenih vrata u Hrvatskoj ratnoj mornariciDan otvorenih vrata u Hrvatskoj ratnoj mornarici