Foto: HRZ / Z. Vrdoljak

Oružane snage RH u PP sezoni 2018.

Uz tradicionalne vojne zadaće, Oružane snage RH sudjeluju i u sve značajnijim tzv. netradicionalnim zadaćama ili zadaćama različitim od ratnih. Potpora civilnim institucijama jedna je od misija OS RH, u sklopu koje se provode i zadaće protupožarne zaštite kod požara otvorenog prostora.

Sukladno Programu aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2018., od 1. siječnja do 31. svibnja te od 1. listopada do 31. prosinca Ministarstvo obrane – Oružane snage RH osigurat će, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, stalnu spremnost snaga za brzu intervenciju.

Na temelju Odluke potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane o davanju ovlasti za donošenje odluka o korištenju OS RH u protupožarnoj zaštiti, traganju i spašavanju, kao i za prijevoz unesrećenih ili oboljelih, načelnik GS OS RH svojom zapovijedi imenuje i ovlašćuje zapovjednika vojnih snaga Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) RH za donošenje odluka o korištenju protupožarnih zračnih snaga, kopnenih snaga za brzu intervenciju, mornaričkih snaga i sustava bespilotnih letjelica u protupožarnoj sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna 2018. godine.

Snage HRZ -a:

Zračne snage Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a sudjelovat će u gašenju požara iz zraka sa:

  • šest zrakoplova tipa Canadair CL 415
  • šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor AT-802A/F
  • dva transportna helikoptera

Snage HKoV-a:

Za vrijeme trajanja PP sezone (1. lipnja – 30. rujna), MORH – OS RH osigurat će osam PP vodova (200 pripadnika) u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage od 100 pripadnika za ojačanje snaga. Lokacije razmještaja snaga u spremnosti (po dva voda) su: Knin, Benkovac, Sinj i Divulje. Također, moguće je angažiranje dodatnih snaga prema potrebi.

Snage HRM-a:

Također, za vrijeme trajanja PP sezone, MORH – OS RH osigurat će mornaričke snage sastava:

  • jedan desantni brod minopolagač (DBM)
  • jedan desantni jurišni brod (DJB)
  • dvije gumene brodice (GB LEADER 599)

Dodatne snage po posebnoj zapovijedi:

  • sustav bespilotnih letjelica – izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta