karta EU operacija i misija | https://eeas.europa.eu / 09.03.2020.

Zajednička sigurnosna i obrambena politika – misije i operacije

Snažnije integriranje sigurnosnih i obrambenih te vanjskopolitičkih odluka država članica započinje ubrzo nakon završetka Hladnog rata, a poglavito 1993. stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (Ugovor iz Maastrichta) kojim se stvara Zajednička vanjska i sigurnosna politika (ZVSP).

Na polju sigurnosnog i obrambenog djelovanja ona se upotpunjuje Zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom (ZSOP) koja je, pod drugim imenom, postojala od 1996., a da bi Ugovorom iz Lisabona 2009. dobila sadašnji naziv. Glavno očekivanje od ZSOP-a je pružiti okvir za zajedničko djelovanje Europske unije na području obrane, sigurnosti i kriznog upravljanja.

U okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, Europska unija trenutačno razmješta 16 misija i operacija na tri kontinenta (Europa, Afrika, Azija), od čega je šest vojnih te deset civilnih s ukupno oko 5 000 ljudi.

U afričkim državama Maliju, Somaliji i Srednjoafričkoj Republici uspostavljene su obučne misije (EU Training Mission) kojima je cilj savjetovanje i obuka lokalnih sigurnosnih snaga. Dvjema pomorskim operacijama cilj je sprječavanje krijumčarenja ljudi, oružja te piratstva i uspostave sigurnosnih uvjeta za neometanu plovidbu važnim gospodarskim pravcima, dok je operacija Althea usmjerena na potporu Bosni i Hercegovini u osiguranju sigurnog okružja, provedbi obuke i izgradnji kapaciteta oružanih snaga BiH, pri čemu se surađuje s NATO savezom u skladu s Berlin plus ugovorom.

Vojne misije/operacije

 1. EUTM Mali
 2. EUTM Somalia
 3. EUTM RCA (SAR)
 4. EUNAVFOR Atalanta
 5. EUNAVFOR MED Sophia
 6. EUFOR Althea

Civilne misije

 1. EUBAM RAFAH Palestina
 2. EUPOL COPPS
 3. EULEX Kosovo
 4. EUMM Gruzija
 5. EUCAP SAHEL Niger
 6. EUCAP Somalija
 7. EUBAM Libija
 8. EUCAP SAHEL Mali
 9. EUAM Ukrajina
 10. EUAM Irak

Republika Hrvatska sudjeluje u operacijama EUNAVFOR Atalanta, EUNAVFOR MED Sophia i misiji EULEX Kosovo.