Odluka o nabavi

Republika Hrvatska našla se pred jednom od najvećih i najsloženijih strateških odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata, a riječ je o odluci o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora borbenim avionom ili gubitka suvereniteta u zraku i odustajanje od punog suvereniteta Republike Hrvatske.

Vlada RH na svojoj 87. sjednici, održanoj 29. ožujka 2018. godine donijela je odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona te je ovom Odlukom prihvatila završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu i odredila da je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izrael.
 

Sukladno prijedlogu Stručnog tima Ministarstva obrane, ponuda Države Izrael ocijenjena je kao najbolja obzirom da je sveobuhvatna i sadrži najveći broj elemenata cjelokupnog paketa roba i usluga (Total Package) izraženih Taktičko-tehničkom studijom i Zahtjevom za ponudom.

Ponuda Države Izrael za višenamjenski borbeni avion nudi stratešku suradnju između vlada dviju država sklapanjem Government to Government ugovora za dugoročno strateško partnerstvo.

Ponuđeni avioni F-16 C/D Block 30 BARAK su modernizirani i potpuno NATO kompatibilni višenamjenski borbeni avioni kojima se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija.

U ponudi Države Izrael predviđena je isporuka:

  • 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota,
  • F-16 simulator letenja,
  • obuka pilota i tehničkog osoblja u Državi Izrael po načelu „obuka obučavatelja“,
  • inicijalni paket pričuvnih dijelova,
  • paket opreme za zemaljsku potporu letenju,
  • inicijalni paket naoružanja,
  • izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore uključujući nazočnost instruktora ponuditelja u Republici Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja po načelu „obuka obučavatelja“ te
  • transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu.

Na avionima će se prije isporuke provesti radovi produljenja vijeka upotrebe (SLEP – Service Life Extension Program) koji obuhvaćaju detaljnu provjeru i po potrebi ojačanje strukture i cjelokupnog integriteta konstrukcije aviona i ostalih vitalnih dijelova.

Riječ je o postupku koji se provodi na svim avionima F-16 temeljem propisanih procedura i dokumentacije originalnog proizvođača aviona. Provedbom ovih radova otklanjaju se dosadašnji utjecaji okoline i načina uporabe na avionu.

Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Ukupna vrijednost Izraelske ponude od oko tri milijarde kuna predviđa otplatno razdoblje od 10 godina kroz ugovor Government to Government.