Foto: MORH / T . Brandt

Prvi svečani postroj Satnije mornaričko-desantnog pješaštva

Pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva uručene su beretke kao simbol pripadnosti postrojbi te su tako postali dio HRM-a

U  novootvorenoj vojarni “116. brigade Hrvatske vojske” po prvi su put svečano postrojeni pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva u petak, 14. rujna 2018. u Pločama, a u sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.
Tom prigodom, pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva uručene su beretke kao simbol pripadnosti postrojbi čime su  postali dio Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata.

Hrvatski marinci u toj prigodi izrekli su pozdrav Satnije mornaričko-desantnog pješaštva: “Satnija mornaričko-desantnog pješaštva! Za Hrvatsku! Domovini vjerni!”.

Čestitajući pripadnicima Satnije na postrojavanju i dodjeli beretki potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je Hrvatskoj ratnoj mornarici potrebna nova sposobnost koja će biti potpora u funkciji mira i sigurnosti te pomoći lokalnom stanovništvu. „Hrvatskoj vojsci je potrebna brza, jaka i snažna postrojba kao što je Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i koja može napraviti brz manevar u bilo koji prostor južne Hrvatske“, rekao je ministar Krstičević poručivši kako je iznimno ponosan što je ova Vlada realizirala projekte vraćanja Hrvatske vojske u gradove: “Taj novi operativni raspored omogućuje nam pravodobnu reakciju na potencijalne sigurnosne izazove, prijetnje i rizike, kao i djelovanje u uvjetima pomoći narodu u nevolji.”  

Pripadnik nekadašnje 116. brigade, a sadašnji zapovjednik 1. desetine Satnije mornaričko-desantnog pješaštvanarednik Danijel Brezovački koji je svoje srednjoškolsko obrazovanje završio u Pločama naglasio je kako mu je izuzetna čast što vratiti se u Ploče, gdje je i bila smještena 116. brigada i postati pripadnikom Satnije poručivši: “Iznimno sam sretan što imam priliku nakon mnogo godina vratiti se u Ploču gdje sam već radio, a ujedno biti bliže i svojoj obitelji”, poručio je pripadnik Satnije.

Zadovoljstvo povratkom u vojarnu “116. brigade Hrvatske vojske” nije skrivao ni pripadnik Satnije bojnik Ivan Kraljevec, ujedno i najbolji polaznik obuke Satnije koji je pripadanik Oružanih snaga RH tek šest mjeseci i koji se, kako je rekao, u Hrvatsku vojsku prijavio zbog ljubavi prema Domovini. “Obuka za Satniju mornaričko-desantnog pješaštva je bila iznimno zahtjevna i izazovna, pogotovo prva dva tjedna vodene faze, ali sam ju uspješno završio, kao i sve zadaće koje su pred nas postavljene”. 

Satnija mornaričkog desantnog pješaštva bit će u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, brojit će ukupno 158 pripadnika Oružanih snaga RH, a razvijat će sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama. Satnija mornaričko-desantnog pješaštva bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.
Zapovjednik Satnije mornaričko-desantnog pješaštva je satnik Branimir Todorić.

Naime, povratkom Hrvatske vojske na jug Hrvatske, grad Ploče postat će strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice. 

Stoga se u skladu sa odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića pristupilo ustrojavanju Satnije mornaričko-desantnog pješaštva u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, čije će sjedište biti u Pločama u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske”, odnosno nekadašnjoj vojarni “Neretva”.