Povratak Hrvatske vojske u Ploče

Povratkom Hrvatske vojske na jug Hrvatske, grad Ploče postat će strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice.

Naime, novom paradigmom Hrvatske vojske uz razvijanje novih sposobnosti pripadnika osobito se ističe povezanost Hrvatske vojske s hrvatskim narodom. 

Postrojbe Hrvatske vojske vraćaju se u naseljena mjesta, u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna. 

Povratak vojske u hrvatske gradove i podizanje kvalitete života i rada vojnika omogućit će ostvarenje zahtjevnih profesionalnih zadaća te kvalitetniji obiteljski život. 

Tako je u razmatranjima i analizama potreba razvoja sposobnosti i strukture snaga u zaštiti nacionalnih interesa Republike Hrvatske u području juga, prepoznata potreba stalnog razmještaja operativne postrojbe koja bi osigurala sposobnosti brzog angažiranja i djelovanja u slučaju izvanrednih okolnosti, obzirom da se trenutno najbliža borbena pješačka postrojba nalazi u Kninu koji je od krajnje južne granice udaljen 270 km, a do Ploča cestovnim putem 150 km.

Stoga se, u skladu sa odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića pristupilo ustrojavanju Satnije mornaričkog desantnog pješaštva u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, čije će sjedište biti u Pločama, u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske”, odnosno nekadašnjoj vojarni “Neretva”.

Svečano otvorenje i imenovanje vojarne “116. brigade Hrvatske vojske”, koje označava povratak Hrvatske vojske u Ploče te predstavljanje novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, postrojbe satnije mornaričkog desantnog pješaštva održat će se u prigodi obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u gradu Ploče 13. i 14. rujna 2018. godine.