Strateški kompas za sigurnost i obranu

Općenito

Strateški kompas za sigurnost i obranu – za Europsku uniju koja štiti svoje građane, vrijednosti i interese te doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti

Europsko vijeće, koje čine čelnici 27 država članica, potvrdilo je 25. ožujka 2022. Strateški kompas, dokument kroz koji su države članice Europske unije pružile jasne političko-strateške smjernice daljnjeg razvoja u području obrane i sigurnosti Europske unije u sljedećih pet do deset godina.

Kompasom se Europskoj uniji pruža ambiciozan akcijski plan za jačanje sigurnosne i obrambene politike EU do 2030. godine.

Snaga Europske unije leži u jedinstvu, solidarnosti i odlučnosti. Cilj je Strateškog kompasa da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti.

Snažnija i sposobnija EU u području sigurnosti i obrane pozitivno će doprinijeti globalnoj i transatlantskoj sigurnosti te je komplementaran NATO-u, koji je i dalje temelj kolektivne obrane svojih članica. Pojačat će i potporu globalnom poretku utemeljenom na pravilima, u čijem su središtu Ujedinjeni narodi.

Od ključnog značaja je da dokument uzima u obzir sigurnosne percepcije i zabrinutost svih država članica pa tako i Republike Hrvatske, na čiju inicijativu dokument u svojem fokusu ima i stabilnost zapadnog Balkana, ali i uvažavanje principa konstitutivnih naroda za stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ruska agresija na Ukrajinu značajno je utjecala na završnu dinamiku rada na Strateškom kompasu, ali je i dodatno osvijestila potrebu jačanja obrambenih inicijativa i sposobnosti temeljenih na zajedničkom razumijevanju o izazovima s kojima su države članice Europske unije suočene.

Zbog dinamičnog sigurnosnog okruženja potrebno je značajno povećati kapacitete i spremnost na djelovanje, ojačati otpornost te povećati i poboljšati ulaganja u obrambene sposobnosti.

“Prijetnje su sve veće, a cijena nedjelovanja je jasna. Strateški kompas vodič je za djelovanje. Njime se utvrđuju ambiciozni daljnji koraci za našu sigurnosnu i obrambenu politiku za sljedeće desetljeće. Pomoći će nam u suočavanju sa sigurnosnim odgovornostima pred našim građanima i građankama te ostatkom svijeta. Ako ne sada, kada?”

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

“Zajedničke ambicije moraju biti prepoznate u nacionalnim planovima, a ključno će biti i ojačati suradnju s transatlantskim saveznicima i sinergiju Strateškog kompasa s nadolazećim NATO strateškim konceptom.”

Mario Banožić, ministar obrane RH