NATO aktivnost ojačane prednje prisutnost (Enhanced Forward Presence, eFP)

Kao odgovor na pogoršano sigurnosno stanje u neposrednom susjedstvu uz same granice Saveza, tijekom NATO samita u Varšavi u srpnju 2016., saveznice su usvojile niz odluka u cilju jačanja odvraćanja i obrane Saveza.

Konkretna implementacija jačanja prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene grupe savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza –Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Navedene četiri borbene grupe sastavljene su od multinacionalnih savezničkih snaga, a iste su pod vodstvom četiri vodeće države – Kanade (Latvija), Savezne Republike Njemačke (Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Poljska).

Oružane snage RH sudjeluju u borbenoj grupi u Poljskoj s bitnicom samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm „VULKAN“ od listopada 2017. Trenutno se u području aktivnosti, od travnja 2018. godine  nalazi 3. hrvatski kontingent,  u sastavu Borbene skupine pod vodstvom SAD-a koji broji  80 pripadnika Oružanih snaga RH.

Početkom prosinca 2017. upućen je u Litvu 1. hrvatski kontingent eFPBG-DEU (Litva) sa 182 pripadnika (12 časnika, 41 dočasnik i 129 vojnika), i sa do dvadeset borbenih oklopnih vozila uključujući i potporne logističke elemente. Angažiranje 1. HRVCON-a bilo je jednokratno u trajanju od šest mjeseci, povratak kontingenta bio je 25. lipnja 2018.