NATO misija potpore miru Resolute Support (RSM)

Misija Resolute Support je NATO vođena misija za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti i obrane te institucija. Misija je uspostavljena 1 siječnja 2015., kao nastavak misije ISAF.

Pravni okvir  misije Resolute Support  osiguran je kroz poseban Sporazum između NATO-a i Afganistana (Standard of forces agreement SOFA), koji je potpisan u Kabulu 30. rujna 2014. Misija se temelji i na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2189, koja je jednoglasno usvojena 12. prosinca 2014. Tijekom NATO summita 2018. zemlje saveznice su usuglasile stav prema kojem Savez ostaje vojno angažiran u Afganistanu, u pristupu koji se temelji na uvjetima za postizanje mirovnog sporazuma između Vlade Afganistana i talibana.

Trenutno su u Misiji Resolute Support u Afganistanu angažirana 104 pripadnika Oružanih snaga RH s dva vojno-policijska psa u sastavu 10. hrvatskog kontingenta, te pripadnici iz partnerskih zemalja, država članica Američko-jadranske povelje – A5 (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija).

Pripadnici 10. hrvatskog kontingenata u misiji Resolute Support raspoređeni su na dvije lokacije, Kabul te Mazar-e Sharifu.

Odlukom Hrvatskog sabora od 31. listopada 2018. određen je nastavak sudjelovanja u Misiji Resolute Support 2019. i 2020. sa do 110 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije do šest mjeseci. Okosnica dosadašnjeg angažmana Republike Hrvatske u Afganistanu bilo je upućivanje mentorskih, odnosno savjetodavnih timova za obuku afganistanske vojske, mentorskih odnosno savjetodavnih timova za obuku civilne policije te drugih elemenata za obuku afganistanskih sigurnosnih snaga te snaga zaštite.