Put Hrvatske prema članstvu u NATO savez

Institucionalizacija odnosa Hrvatske i NATO saveza započinje ulaskom Hrvatske u NATO-ov program Partnerstvo za mir (PzM) 2000. godine.

U svibnju 2002. godine Hrvatska dobiva poziv za sudjelovanje u Akcijskom planu za članstvo NATO-a (MAP) te u listopadu iste godine predaje Savezu svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP). Radi se o dokumentu u kojemu država kandidatkinja za članstvo predstavlja reforme koje je provela u protekloj godini na političkom, sigurnosno-obrambenom te gospodarskom planu.

Na sastanku na vrhu NATO-a 2006. godine u Rigi, Savez iskazuje spremnost na sljedećem sastanku na vrhu u Bukureštu pozvati države kandidate koji zadovolje uvjete članstva. Time Hrvatska, po prvi puta, dobiva jasan vremenski okvir za članstvo.

U travnju 2008. godine na summitu NATO-a u Bukureštu Hrvatska dobiva pozivnicu za članstvo u NATO savez. Uslijedila je ratifikacija hrvatskog Pristupnog protokola u nacionalnim parlamentima država članica te polaganje svih nacionalnih ratifikacijskih instrumenata pri depozitaru Sjevernoatlantskog ugovora, Državnom tajništvu SAD-a.

Republika Hrvatska je polaganjem svog ratifikacijskog dokumenta 1. travnja 2009. godine postala članicom NATO saveza i po prvi puta kao punopravna članica sudjeluje na summitu Saveza održanom 3. i 4. travnja 2009. godine u Strasbourgu i Kehlu.