Foto: HRZ / M. Karačić

Protupožarne snage Hrvatske vojske

Za protupožarnu zaštitu RH iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga – PP NOS OS RH.

Tako će i ove godine Hrvatska vojska sudjelovati u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV1 za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Za potrebe protupožarnih izviđanja na raspolaganju je i avion Pilatus PC-9M.

Kopnene snage sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren, a bit će razmještene u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Mornaričke snage sudjelovat će s jednim desantnim brodom minopolagačem (DBM) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, te s jednim desantnim jurišnim brodom (DJB) za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice (GB)  Leader 599.

Značajnu ulogu imat će i besposadni zrakoplovni sustavom “Orbiter 3” iz sastava Obavještajne pukovnije, a koristiti će se za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama.