Zračne protupožarne snage 2020

Canadair CL-415

Hrvatska raspolaže sa šest protupožarnih aviona Canadair CL-415 kanadske proizvodnje. Udarna su i nezamjenjiva snaga za gašenje požara. Vodu s mora, jezera i rijeka, kapaciteta šest tona, avion prosječno skupi za 12 sekundi na oko 800 metara duljine (400 m za skupljanje vode i 400 m za polijetanje s vodene površine), i to kroz crpke presjeka veličine dvaju dlanova. Može se puniti i na zemlji, iz cisterne ili hidranta. Ima površinu dvosobnog stana (60 m²), i masu 20 tona. Iznimno je okretan i na požarima manevrira u uskom krugu djelovanja do najviše četiri sata.
U operativnoj je uporabi 855. protupožarne eskadrile od 1996. godine.

Airtractor AT-802

Hrvatska ima šest protupožarnih aviona Air Tractor AT-802 u dvjema inačicama: Air Tractor AT-802A Fire Boss (na plovcima), koji vodu uzima slijetanjem na vodene površine ili punjenjem iz cisterni ili hidranata, te Air Tractor AT-802 A/F (na kotačima), koji vodu puni iz cisterni ili hidranata.
Avion je američke proizvodnje, izbacuje tri tone vode, koju na vodenoj površini prikupi za 15-ak sekundi, a punjenje na zemlji traje jednu do tri minute. Namijenjen je za gašenje požara, protupožarno izviđanje i prvi udar na požarištu. Koristi se i za školovanje vojnih pilota protupožarnih aviona.
Air Tractor AT-802A Fire Boss koristi se u Hrvatskoj od 2008. godine. Namijenjen je za gašenje požara, a najbolje ga je koristiti u požarima manjeg opsega koji se ne mogu naglo širiti. Kod većih požarišta najveću učinkovitost postiže kad štiti i gasi rubna područja gdje je iznimno koristan u kombinaciji s Canadairima.

Air Tractor AT-802 A/F najveći je jednomotorni avion na svijetu opremljen turboelisnim motorom snage 1350 KS. U Hrvatskoj se koristi od 2001. godine. Može poletjeti sa zemljane, travnate ili betonske staze duge najmanje 800 metara.

Helikopter Mi-8 MTV1

Mi-8MTV-1 srednji je transportni helikopter ruske proizvodnje namijenjen za prijevoz tereta, ljudstva i desantiranje padobranaca.

Helikopteri su u operativnoj uporabi 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila od 1992. godine, a smješteni su u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama. Letačke posade Mi-8MTV-1 imale su značajnu ulogu u Domovinskom ratu, sudjelujući u prijevozu branitelja, naoružanja i opreme do položaja, kao i spašavanju ranjenika i civila.

Hrvatska ima devet helikoptera Mi-8MTV-1, tri Mi-8T i jedan Mi-17-1VA, a posadu čine četiri člana (kapetan, kopilot i dva tehničara letača).

Tijekom protupožarne sezone koriste se za gašenje požara te prijevoz vatrogasca i opreme do požarišta na nepristupačnim terenima.

Helikopter može prevesti četiri tone vanjskog ili unutarnjeg tereta, odnosno 24 vojnika ili vatrogasca pod opremom.