Vojna obuka i kampovi kadeta

Akademski sadržaji studijskih programa povezani su s programima vojne obuke, od temeljne vojničke do obuke zapovjednika desetine i zapovjednika voda. Vojna obuka provodi se na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu i Splitu, te po potrebi na vojnim poligonima, vojnim vježbalištima, brodovima Hrvatske ratne mornarice i u okviru drugih obučnih kapaciteta Oružanih snaga.

Vojna obuka kadeta provodi se na četiri razine i uključuje cjelogodišnje aktivnosti u vojarni i vojne kampove koji se sastoje od zimskog i ljetnog dijela:

  • Vojni kamp 1 provodi se na prvoj godini studija i obuhvaća temeljne vojničke vještine,
  • Vojni kamp 2 provodi se na drugoj godini studija i obuhvaća osposobljavanje za vođu tima i zapovjednika desetine,
  • Vojni kamp 3 provodi se na trećoj godini studija i obuhvaća osposobljavanje za zapovjednika voda,
  • Vojni kamp 4 provodi se samo za kadete Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na četvrtoj godini studija i obuhvaća nastavak osposobljavanja za zapovjednika voda.

Nakon završetka zimskog semestra i zimskih ispitnih rokova, u veljači kadeti imaju zimski dio kampa u trajanju od dva tjedna na jednom od vojnih poligona ili vježbališta Hrvatske kopnene vojske gdje u praksi uvježbavaju stečeno teoretsko znanje.

Po povratku sa zimskog kampa, kadetima počinje ljetni semestar studijskog programa te se nastavljaju aktivnosti vojne obuke u vojarni.

Nakon završetka ljetnog semestra i ljetnih ispitnih rokova, u srpnju kadeti imaju ljetni dio kampa koji se za kadete Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja organizira u trajanju od dva tjedna na jednom od vojnih poligona ili vježbališta Hrvatske kopnene vojske, dok se ljetni dio kampa za kadete Vojnog pomorstva organizira kao plovidbena praksa na brodovima Hrvatske ratne mornarice.

Više informacija o kampovima kadeta možete pronaći na poveznici.