Vojna obuka, kampovi i aktivnosti kadeta

Akademski sadržaji studijskih programa povezani su s programima vojne obuke, od temeljne vojničke do obuke zapovjednika desetine i zapovjednika voda. Vojna obuka provodi se na Hrvatskom vojnom učilištu, vojnim poligonima i ostalim nastavnim i obučnim kapacitetima Oružanih snaga.

Vojna obuka kadeta provodi se na četiri razine i uključuje:

  • Vojni kamp 1 provodi se na prvoj godini studija i obuhvaća temeljne vojničke vještine,
  • Vojni kamp 2 provodi se na drugoj godini studija i obuhvaća vojno osposobljavanje za vođu tima i zapovjednika desetine,
  • Vojni kamp 3 provodi se na trećoj godini studija i obuhvaća vojno osposobljavanje za zapovjednika voda,
  • Vojni kamp 4 provodi se na četvrtoj godini studija i također obuhvaća vojno osposobljavanje za zapovjednika voda.

Nakon završetka zimskog semestra i zimskih ispitnih rokova u veljači kadeti imaju zimski kamp na jednom od vojnih poligona i vježbališta u trajanju od dva tjedna gdje u praksi provode teoretsko znanje. Po povratku sa zimskog kampa, kadetima počinje ljetni semestar na fakultetu te nastavak predavanja i obuke kroz godinu.

Nakon završetka ljetnog semestra i ljetnih ispitnih rokova u srpnju kadeti imaju ljetni kamp u trajanju od dva tjedna koji se također održavaju na poligonima diljem Republike Hrvatske.

Na vojnim kampovima posebna pozornost pridaje se poboljšavanju i održavanju tjelesne spremnosti.

Zimski kamp kadeta

Zimski kamp kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske održava se nakon završetka zimskog semestra, na nekoliko vojnih lokacija na kojima su raspoređeni različiti naraštaji kadeta. Lokacije na kojima se provode zimski kampovi kadeta su vojarna “Josip Jović” u Udbini, vojni poligon “Gašinci”, vojno vježbalište Gakovo, skijalište Platak i vojarna “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.
Zimski kamp 1 na vojnom poligonu Gašinci

Na vojnom poligonu Gašinci zimski kamp kadeta održan je od 12. do 24. veljače 2023., na kojem su sudjelovali kadeti prve godine, 20. naraštaja vojnih studijskih programa te njihovi instruktori, a provedeno je uvježbavanje pojedinca u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima.

Zimski kamp 2 u vojarni “Josip Jović” u Udbini

Zimski kamp u vojarni “Josip Jović” u Udbini održan je od 12. do 24. veljače 2023., a na kampu su sudjelovali kadeti druge godine, 19. naraštaja vojnih studijskih programa smjera Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo te Vojno pomorstvo i njihovi instruktori/zapovjednici voda.

Tijekom kampa provedena je obuka i osposobljavanje kadeta za vođenje desetine u realnim zimskim uvjetima. Kamp je koncipiran kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičnog rada te ocjenjivanja kadeta. Posebna pozornost posvećena je uporabi osobnog naoružanja i opreme te primjeni znanja i vještina zapovjednika desetine u postupcima vođenja postrojbe u taktičkim situacijama na razini desetine.

Zimski kamp 3 na vojnom vježbalištu Gakovo

Na vojnom vježbalištu Gakovo zimski kamp kadeta održan je od 12. do 24. veljače 2023., na kojem su sudjelovali kadeti treće godine, 18. naraštaja vojnih studijskih programa te njihovi instruktori, gdje je provedena obuka i osposobljavanje kadeta u okviru taktičkih zadaća voda u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima.

Zimski kamp na skijalištu Platak i u simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske u Zagrebu

Na skijalištu Platak i u simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske u Zagrebu zimski kamp kadeta održan je od 13. do 24. veljače 2024., na kojem su sudjelovali kadeti četvrte godine, 17. naraštaja vojnih studijskih programa te njihovi instruktori.

Na skijalištu Platak provedena je skijaška obuka u trajanju od tjedan dana.

U simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske u Zagrebu kadeti su upoznati s radom na simulacijskoj platformi VBS-2 (VirtualBattlespace), gdje će imati obuku na radnim stanicama simulacijskog sustava. Kadeti će znanja usvojena tijekom dosadašnje obuke u okviru vojnih kampova objediniti i uvrstiti u obuku na radnim stanicama simulacijskog sustava, s posebnim naglaskom na postupke vođenja postrojbe gdje će do izražaja doći sposobnosti kadeta u planiranju, organizaciji i vođenju postrojbe veličine voda.

Zimski kamp kadeta vojnih pilota u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku

Zimski kamp kadeta vojnih pilota u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održava se od 26. veljače do 3. ožujka 2023., gdje se provodi uvježbavanje i upoznavanje kadeta s misijom i zadaćama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te razvijanje sposobnosti maksimalnog korištenja osobnih potencijala u svrhu unapređenja letačkih sposobnosti.

Aktivnosti kadeta

Kadeti aktivno sudjeluju u obilježavanju svih važnijih obljetnica Oružanih snaga, aktivni su promotori promidžbe vojnih studija, sudionici su hodočašća u Mariju Bistricu i Lourdes, sudjeluju u počasnom postroju za visoke dužnosnike koji službeno dolaze na Hrvatsko vojno učilište.
U slobodno vrijeme kadetima je na raspolaganju Kadetski klub koji služi za odmor i zajedničko druženje. Osim Kadetskog kluba kadeti se mogu uključiti u rad Kadetskog zbora, humanitarne udruge “Srce kadetsko”, pisanje Kadetskog lista ili u sportska natjecanja u sastavu Hrvatske akademske sportske udruge “Kadet”.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”održava se nekoliko puta godišnje u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu.
Zainteresirani posjetitelji na Danu otvorenih vrata mogu saznati informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo, zanimanju vojni pilot, uvjetima i načinu upisa na studij, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci te provjerama za upis.

Organizira se i obilazak objekata u vojarnama u Zagrebu i Splitu te razgled vojne opreme i naoružanja.

Najave za održavanje Dana otvorenih vrata pravovremeno se objavljuju na službenoj web stranici MORH-a: www.morh.hr.