Foto: MORH/ D. Sertić

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RH

Temeljem Odluke potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, 15. svibnja 2017. godine održana je edukacija o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RH

Edukaciju je organizirala Uprava za ljudske potencijale, a provela ju je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sa suradnicima.

Edukaciji je nazočilo oko 80 pripadnika Oružanih snaga RH i djelatnika Ministarstva obrane i to vojni psiholozi, pripadnici vojne policije, pripadnici zdravstvene službe, pravnici, personalni časnici, operativni časnici, suci Vojnostegovnog suda te vojni kapelani.

Polaznicima se obratio pomoćnik ministra za ljudske potencijale Zoran Piličić ističući kako je svako nasilje neprihvatljivo, a posebice nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, te naglasio iznimnu važnost edukacije u prevenciji obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sa svojim suradnicima, Nebojšom Paunovićem i Majom Mamulom, upoznala je polaznike s temeljnim pojmovima i ovlastima vezanim uz ustroj pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, zakonskim okvirom koji regulira obiteljsko nasilje i uzroke koje mu pogoduju, individualnim slučajevima iz prakse Pravobraniteljice te dinamikom nasilja u obitelji, faktorima rizika, posljedicama, kao i pomoći i podršci žrtvama nasilja i programima za počinitelje.

Provedena edukacija nastavak je aktivnosti u ovom području koje su započele 2016. godine, temeljem inicijative načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, kada je održano prvo stručno savjetovanje u svezi problematike obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala edukaciju o suzbijanju pojavnosti nasilja u obitelji pripadnika Oružanih snaga RH