Foto: MORH / J. Kopi

Komunikacijsko-informacijska potpora

Netom nakon razornog potresa došlo je do prekida rada i smanjenja kapaciteta javnih mobilnih telefonskih mreža svih operatera te prekida rada MUPNet TETRA sustava što je otežalo koordinaciju između snaga koje su izašle na teren u pomoć stradalom stanovništvu.

Tim iz sastava Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera OS RH i Zapovjedništva za kibernetički prostor upućen je u područje pogođeno potresom kako bi, u suradnji s MUP-om, osigurao poboljšanje kapaciteta i rad MUPNet mreže na području grada Siska i Petrinje.

Zapovjedništvo za kibernetički prostor od 4. siječnja 2021. pruža komunikacijsko-informacijsku potporu Stožeru civilne zaštite RH, Operativnom središtu Stožera, izdvojenoj bazi Lekenik te timu Glavnog stožera.

Osiguran je spojni put, a za rad Stožera civilne zaštite i svih njegovih dijelova propušten je otvoreni internet sa središnje lokacije Stacionarnog sustava. Osiguran je stacionarni sustav Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH za potrebe svih ustrojstvenih jedinica Oružanih snaga RH uključenih u potporu Stožeru civilne zaštite. Također, osiguran je i internet od javnog davatelja usluga (T-Com) kao pričuvni sustav za sve sastavnice.

Pripadnici Zapovjedništva za kibernetički prostor u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva provode kontinuirano i učinkovito administriranje i održavanje postavljene opreme i uspostavljenih servisa za potrebe Stožera civilne zaštite.