Sanitetski timovi i zdravstveno-veterinarska potpora

U vojarni su svakodnevno bila angažirana dva sanitetska tima Hrvatske vojske s primarnom zadaćom zdravstvene potpore civilima na privremenom smještaju u vojarni i pripadnicima Hrvatske vojske.

Po jedan tim Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu raspoređeni su u 24-satna dežurstva na bazi rotacije.

Pored toga, u pripravnost su stavljena i dva sanitetska tima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva stacionirana u Zagrebu.

Hitna medicinska služba, uz potporu sanitetskih timova Hrvatske vojske, u dva je navrata organizirala preseljenje najtežih bolesnika iz vojarne u Petrinji. Prvih 12 pacijenata prevezeno je u utorak, 29. prosinca u večernjim satima s dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zagreb. Za njihov prijevoz do zdravstvenih ustanova grada Zagreba, Hrvatska vojska pružila je potporu svojim sanitetskim timovima i vozilima.

Drugih 13 nepokretnih pacijenata iz vojarne Petrinja preseljeno je u bolnicu Popovača u četvrtak, 31. prosinca 2020. godine. Hrvatska vojska u ovoj je zadaći također sudjelovala s dva sanitetska vozila.

U suradnji s Ministarstvom zdravstva te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizirano je i provedeno preseljenje štićenika domova za starije i nemoćne iz vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ u odgovarajuće institucije na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije gdje su im omogućeni primjereniji uvjeti smještaja i njege s obzirom na njihovu dob i zdravstveno stanje.

Ukupno je provedeno 30 sanitetskih prijevoza.

Sanitetski tim u vojarni u Petrinji dosad je imao ukupno 83 intervencije, odnosno pregledano je 40 civilnih osoba te 43 pripadnika HV, tri intervencije hitne pomoći te tri brza COVID testa. Trenutačno u vojarni nema COVID pozitivnih osoba.
Također, svakodnevno se provodio veterinarsko-zdravstveni nadzor kuhinje i restorana te prostora za podjelu hrane i higijensko-epidemiološki nadzor od strane epidemiologa.

U suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organizirano je i provedeno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 civila smještenih u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji te pripadnika Hrvatske vojske angažiranih na zadaćama otklanjanja posljedica potresa.