Kadeti 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" od 8. do 10. studenog 2019. proveli su studijsko putovanje u Vukovar i Vinkovce | Foto: HVU

Kadeti 16. naraštaja posjetili Vukovar i Vinkovce

U vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima prvi dočasnik Gardijske oklopne-mehanizirane brigade (GOMBR) časnički namjesnik Dražen Horvat održao je okupljenima prezentaciju o misiji, ustroju, radu i djelovanju brigade. Tom su prigodom kadeti zapalili svijeću za poginule pripadnike 5. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Tijekom posjete Vukovaru kadeti su posjetili Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. u kojoj su kroz multimedijalni prikaz pratili ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. Razgledali su podrumske prostorije Vukovarske bolnice u kojima je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada. Također su popratili kronologiju stradanja koja je predstavljena kroz natpise na zidnim pločicama podruma te imena i prezimena hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i pogubljeni na Ovčari.

Kadeti su tijekom studijskog putovanja posjetili Spomen dom na Trpinjskoj cesti i iskazali počast svim poginulim pripadnicima 204. vukovarske brigade te zapalili svijeću kod biste generala Blage Zadre, a obišli su i mjesto pogibije generala Zadre te tamo također zapalili svijeću. Kadeti 16. naraštaja HVU-a su posjetili i Memorijalni centar Domovinskog rata te razgledali izložbene prostore smještene u vojarni. Kadeti su obišli i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te su tom prilikom zapalili svijeću.

Posjetili su Vukovarski vodotoranj i položili vijenac i zapalili svijeću kod Križa na ušću Vuke u Dunavu. Također, obišli su Spomen dom Ovčara i masovnu grobnicu na Ovčari i zapalili svijeću za sve poginule.

[ngg src=”galleries” ids=”3786″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]