Središte za strane jezike "Katarina Zrinska"

Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”

Središte za strane jezike “Katarina Zrinska” od 14. ožujka 1995. godine organizira i provodi intenzivne i specijalističke tečajeve stranih  jezika za potrebe djelatnika MORH-a, OSRH i šire sigurnosne zajednice.

Misija Središta je učiniti svoje polaznike interoperabilnim za komunikaciju u međunarodnom okruženju s naglaskom stavljenim na engleski jezik.

Jezici koji se poučavaju u Središtu su engleski, njemački, francuski i talijanski. Izobrazba se provodi u tri odjela na trima lokacijama: Zagreb (engleski, njemački, francuski), Split (engleski i talijanski) i Osijek (engleski i njemački).

Glavne su aktivnosti Središta:

  • intenzivni tečajevi stranih jezika (engleski, njemački, francuski i talijanski) u trajanju od 3 mjeseca (378 nastavnih sati) za razine STANAG 1, 1+, 2 te STANAG 3 za njemački i francuski
  • napredni tečaj engleskog jezika (STANAG 3) u trajanju od 5 mjeseci (618 nastavnih sati)
  • tečaj metodike za instruktore engleskog jezika u trajanju od četiri tjedna (120 sati)
  • tečaj engleskog jezika za stožerne časnike u trajanju od 2 do 4 tjedna (60 – 120 sati) prema potrebi
  • mentoriranje instruktora engleskog jezika u sklopu projekta izobrazbe početnog engleskog jezika u postrojbama
  • izradba i provedba testa engleskog jezika prema HRVN STANAG 6001 za OSRH i MORH
  • usmeno i pismeno prevođenje za potrebe HVU-a i, po potrebi, za OSRH i MORH.

Osim toga, od početka do danas, Središte je razvilo uspješnu suradnju s institutom Defense Language Institute (San Antonio, Teksas, SAD), centrom George C. Marshall Center u Garmisch-Partenkirchenu (SR Njemačka), Institutom za strane jezike Austrijske savezne vojske u Beču, Institutom za strane jezike Kopnene vojske Republike Italije u Perugi, Saveznim uredom za jezike u Hürthu (SR Njemačka), Ujedinjenim Kraljevstvom projektom Peacekeeping English Project (2000. – 2006. godina) i Republikom Francuskom konceptom lektora francuskog jezika.

Zbog specifičnosti potreba i programa, Središte je jedinstveno jezično središte u Republici Hrvatskoj specijalizirano za jezik vojne struke i djelovanje vojnog i civilnog osoblja u međunarodnim operacijama.

Zahvaljujući iskustvu i kontinuiranom razvoju nastavnih programa, Središte ima sposobnost učinkovite prilagodbe zahtjevima šire sigurnosne i civilne zajednice za organiziranjem i provedbom specijalističkih tečajeva.

Najveća je vrijednost i temelj budućeg razvoja SzSJ njezin stručni kadar koji se stalno razvija u stručnom jeziku sigurnosno-obrambene zajednice.