Vojna kapelanija

Foto: HVU

Kapelanija

Vojna kapelanija svetog Mihovila Arkanđela na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu osnovana je 1. rujna 1998. godine. Prije same službene uspostave kapelanije, na HVU-u postojala je kapela svetoga Mihovila Arkanđela uređena po nacrtima arhitekta Roberta Someka..

Ovu je kapelicu blagoslovio i otvorio za bogoslužje zagrebački nadbiskup blagopokojni kardinal Franjo Kuharić 15. prosinca 1993. godine.

Bio je to prvi vjerski objekt sagrađen u vojnim prostorima nakon što je Republika Hrvatska postigla svoju samostalnost.
Stručnjaci kažu kako je ova kapelica za aktualnu hrvatsku kulturu višestruko važna, komponirana i izvedena tako lijepo, dolično i s osjećajem za posebnost i narav sakralnog prostora te je znalački uređena i poziva na sabranost, smiruje čovjeka, usmjerava mu misao i čuvstvo na ono što je presudno i bitno u našem ljudskom životu, uvodeći ga u molitvu.

Ovo bi ostvarenje moglo ostati upamćeno u analima suvremene hrvatske arhitekture jer je ocijenjeno visokom kategorijom fenomena, s obzirom na to da je ovaj prostor kao interijer nekadašnje vojničke kantine pretvoren u izrazito duhovni prostor u kojemu su arhitekti Somek, Franjić i Haramija izveli maksimalan učinak iz gotovo nemogućeg zadatka u duhu modernističke arhitekture najavangardnijih vremena.

U njoj se nalaze vrijedno ekspresivno figurativno raspelo i reljef Marijana Gajšaka i križni put akademskog slikara Davora Žilića. Kapelica je ukrašena i sa sedamnaest vitraja hrvatskih svetaca i blaženika te vitrajima Petra Zrinskog i bana Josipa Jelačića.

Sve ovo prostore vojne kapelanije čini kulturno bogatima, ljudski toplima i privlačnima, duhovno snažnima, pogodnima za susret s Bogom i čovjekom.