Nastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbe | Foto: VDI

Nastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbe

U skladu s intergranskim karakterom 4. razine slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika, polaznici 21. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe su u razdoblju od 9. do 16. studenoga 2022. godine u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, Zemunik Donji, nazočili nastavi iz predmeta Taktičke operacije (Zračne operacije), a koju su proveli djelatnici Katedre zračnih operacija Dekanata.

Sama usmjerenost na taj dio združenog pristupa operacijama, integriranog u Nastavni plan i program Visoke dočasničke škole, podrazumijevao je i posjete ustrojstvenim cjelinama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je počeo u vojarni “Pukovnik Marko Živković”, u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gdje je aktualno predavanje održao zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec. Posjeti su nastavljeni obilaskom 91. i 93. krila te Središta za obuku HRZ “Rudolf Perešin”.

Na širem području Ravnih Kotara i Gospića provedena je, metodologijom “Staff ride” i nastava iz Vojne povijesti s naglaskom na Domovinski rat (vježbe “Sjeverno i Srednje-dalmatinsko bojište” i “Ličko bojište”, tj. operacije “Gusar ’93” i “Džep ’93”).

Osim posjeta ustrojstvenim cjelinama HRZ-a, provedeni su i nastavni posjeti postrojbama Hrvatske kopnene vojske (Pukovniji PZO i motoriziranoj bojni “Vukovi”) te Škabrnji u kojoj je predavanje održao ratni zapovjednik obrane Škabrnje, pukovnik u miru Marko Miljanić. Tijekom obilaska navedenih lokacija paljenjem svijeća odana je počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika, operativno-strategijske razine, koja osim združenog ima i internacionalni karakter, jer je osim polaznika iz Oružanih snaga RH pohađaju i polaznici iz nama partnerskih i prijateljskih zemalja. Konkretno, 21. naraštaj Visoke dočasničke škole sastoji se od 9 polaznika i polaznica iz Oružanih snaga RH te po jednog polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Nastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbeNastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbeNastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbeNastava iz Zračnih operacija i Vojne povijesti Visoke dočasničke izobrazbe