Predavanje Miroslava Tuđmana polaznicima Ratne škole | Foto: HVU / M. Sever

Predavanje Miroslava Tuđmana polaznicima Ratne škole

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman održao je u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” (HVU) predavanje polaznicima 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”.

Uz polaznike Ratne škole, predavanju su nazočili načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić, načelnik Katedre strategije brigadir Andrija Platužić i nastavnik Dekanata HVU-a pukovnik Željko Sklepić.

Predavanje na temu „Odrednice strategije dr. Franje Tuđmana 1991. – 1995.“ održano je u sklopu predmeta Teorija strategije.

Polaznici su se upoznali s idejom i vizijom Franje Tuđmana kao povjesničara o poštivanju prava na samoodređenje naroda kao presudnom odrednicom povijesti i integracije naroda što će osigurati zdrave odnose trajnijem europskom poretku i dati nove poticaje svjetskoj zajednici naroda.

Predavanje Miroslava Tuđmana polaznicima Ratne škole | Foto: HVU / M. Sever

U odrednicama strategije u godinama od presudnog značenja osigurana je opstojnost kroz napregnute političke i diplomatske pregovore, velike pobjede Hrvatske vojske i redarstvenih snaga što je dovelo do promjene strateških odnosa snaga te prihvaćanja Republike Hrvatske kao uvaženog međunarodnog čimbenika. Od 1991. do 1995. obnovljena je i učvršćena samosvijest hrvatskih građana da mogu ostvariti svoju samostalnu državu a uspjesi u tome dokaz su ispravnosti hrvatske državne politike kroz potpisivanje mirovnih sporazuma i ispunjavanja strateških interesa hrvatske države.

Ujedno je polaznicima predstavljen knjižni niz od šest svezaka koji sadrži korespondenciju prvog hrvatskog predsjednika sa stranim državnicima, Svetom stolicom, međunarodnim organizacijama i drugim sudionicima u razdoblju od 1990. do 1999.

Predavanja uvaženih gostiju neizostavni su dio i posebno obogaćuju, produbljuju i aktualiziraju sadržaj programa Ratne škole.