Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije održao predavanje polaznicima Ratne škole

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je u četvrtak, 13. siječnja 2022. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” predavanje polaznicima 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”.

Tema predavanja bila je predstavljanje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) tijekom kojega su polaznici upoznati s povijesnim razvojem, ulogom i ovlastima značajem za nacionalnu sigurnost Sigurnosno-obavještajne agencije te usmjeravanjem njezinog rada kroz Godišnje smjernice rada koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost, pružanjem potpore donositeljima političkih odluka, razmjenom podataka s nadležnim državnim tijelima, nadzorom nad radom SOA-e, kao i međunarodnom sigurnosnom i obavještajnom suradnjom.

Uz navedeno, polaznici su upoznati s misijom i vizijom Sigurnosno-obavještajne agencije kao moderne, učinkovite i odgovorne agencije koja ima utjecaj i učinak s regionalnim dosegom u istraživanju prijetnji i izazova nacionalnoj sigurnosti.

Ravnatelj je polaznike upoznao i s aktualnim sigurnosnim stanjem u okruženju te radom SOA-e na prevenciji i suzbijanju sigurnosnih prijetnji. O informacijama, analizama i prosudbama SOA izvješćuje državni vrh i nadležna tijela, a državnom vrhu podnosi Godišnje izvješće o svome radu o čemu je ravnatelj također upoznao polaznike 24. naraštaja.