Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut održao predavanje o sustavu civilne zaštite u RH na Hrvatskom vojnom učilištu | Foto: Ratna škola „Ban Josip Jelačić“

Ravnatelj Trut održao predavanje polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, u petak 20. siječnja 2023. održao predavanje o sustavu civilne zaštite u RH na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ polaznicima 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Tom prilikom predstavio je rad sustava civilne zaštite te ustrojstvo i zadaće Ravnateljstva civilne zaštite. Istaknuo je kako se u Ravnateljstvu civilne zaštite intenzivno radi na prilagodbi i jačanju zakonodavnog okvira, jačanju sustava upravljanja katastrofama kroz opremanje sustava civilne zaštite i svih operativnih snaga, nadogradnji i modernizaciji postojećih sustava, provođenju preventivnih aktivnosti kroz edukacije i osposobljavanja te podizanju svijesti građana o mogućim ugrozama i aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa.

Također je istaknuo projekte koji se provode u sklopu programa Konkurentnost i kohezija te u sklopu Mehanizma unije za civilnu zaštitu, a koji će uvelike doprinijeti i osnažiti sve sastavnice sustava civilne zaštite kroz različita opremanja i osposobljavanja.

Zaključio je na kraju kako je sustav civilne zaštite prije svega organizacijska struktura koju čine organizirane sposobnosti sudionika i građana za pravovremeno i učinkovito provođenje poslova, mjera i aktivnosti civilne zaštite s ciljem smanjenja rizika i operativnog djelovanja u izvanrednim događajima.

S ostalim područjima rada Ravnateljstva polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ bit će upoznati tijekom posjete Ravnateljstvu civilne zaštite planirane za 25. siječnja 2023. godine.

Ravnatelj Trut održao predavanje polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić”Ravnatelj Trut održao predavanje polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić”Ravnatelj Trut održao predavanje polaznicima Ratne škole “Ban Josip Jelačić”