Sudjelovanje kadeta HVU-a na Olympiadi | Foto: HVU

Sudjelovanje kadeta HVU-a na Olympiadi

Od 30. svibnja do 3. lipnja 2022. godine provedena je međunarodna vojna suradnja pod nazivom 6th Common Security and Defence Policy (CSDC) Olympiad u organizaciji francuske Air and Space Force Academy (FASFA) i pod pokroviteljstvom European Security and Defence Collegea (ESDC).

Kadet narednik 4. godine dodiplomskoga sveučilišnoga studija Vojnoga vođenja i upravljanja, Dino Dževrnja Viro, se kvalificirao za sudjelovanje u Olympiadu te je sukladno tome pozvan na rezidencijalni dio natjecanja.

U pratnji je također bila i mr. sc. Maja Ivanović kao jedna od ocjenjivačica.

Na 6. Olympiadi održana su skupna i individualna natjecanja iz poznavanja zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a za pristup natjecanju bilo je nužno položiti online tečaj koji je pokrivao istu tematiku te priložiti esej napisan na jednu od šest ponuđenih tema.

Osim toga, kadeti koji su imali zadovoljavajuće eseje i koji su položili online tečaj su svoje eseje morali predstaviti u vidu desetominutne prezentacije.

Na navedenoj aktivnosti u Salon-De-Provanceu sudjelovali su kadeti iz 15 država u pratnji profesora i predavača sa svojih institucija (Austrija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Estonija, Italija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Hrvatska).

Skupno natjecanje u poznavanju europskih sigurnosnih struktura održano je 1. lipnja, a kadet narednik Dino Dževrnja Viro sa svojom skupinom osvojio je 2. mjesto.

Cilj održavanja zajedničkih modula i natjecanja na vojnim akademijama unutar EU članica pod pokroviteljstvom European Security and Defence Collegea (ESDC) je povezivanje kadeta i predavača/profesora kako bi se razmijenile vještine i znanja te poboljšala interoperabilnost jer jedan od glavnih ciljeva ESDC-a predstavlja pružanje potpore i kreiranje sadržaja (zajedničkih modula) vezano za obrazovanje na strateškoj razini u području zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Zajednički moduli su dio Vojnoga Erasmusa koji se nadovezuje na Erasmus+ program razmjene studenata, osoblja, profesora i predavača država članica Europske Unije, a prilagođen je vojnome kontekstu.

Security and Defence Policy Olympiad | Foto: J. Deloron