Terenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Banovine i Pokuplja | Foto: VDI

Terenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Banovine i Pokuplja

U okviru nastave iz predmeta vojna povijest, Program nastavnih posjeta i Program aktualnih predavanja, 21. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe proveo je 21. i 22. ožujka 2023. dvodnevnu terensku nastavu na području Banovine i Pokuplja

U okviru nastave iz predmeta vojna povijest, Program nastavnih posjeta i Program aktualnih predavanja, 21. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe proveo je 21. i 22. ožujka 2023. dvodnevnu terensku nastavu na području Banovine i Pokuplja.

Obrađeni su nastavni sadržaji vezani uz Domovinski rat i vježba “Banovinsko-pokupsko bojište” u sklopu koje su provedene raščlambe ratnih događanja od 1991. do 1995. godine.

Polaznici su posjetili i ustrojstvene cjeline Oružanih snaga, obišli memorijalna mjesta iz Domovinskog rata te potresom stradala područja Petrinju i Glinu.

U raščlambi navedenih operacija sudjelovao je i gost predavač, umirovljeni stožerni brigadir i junak Domovinskog rata Petar Bajan, ratni zapovjednik 1. Bojne 2. gardijske brigade “Gromovi”, takozvanih “Crnih Mambi”.

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, prvi dočasnici 1. i 2. mehanizirane bojne Gardijske mehanizirane brigade (“Tigrovi” i “Gromovi”), upoznali su polaznike Visoke dočasničke izobrazbe s povjesnicama svojih bojni, misijama i zadaćama te prezentirali funkcioniranje dočasničkog lanca potpore i dočasničkog zbora. Nakon prezentacija i obilaska spomen soba 1. i 2. gardijske brigade čiju slavnu prošlost “Tigrovi” i “Gromovi” baštine, proveden je obilazak nastavnih i obučnih kapaciteta kao i prezentacija glavnih oružnih sustava i vozila “Patria”.

Polaznici Visoke dočasničke škole odali su počast poginulim i nestalim braniteljima te stradalnicima Domovinskog rata paljenjem svijeća na spomeniku stradalnicima glinskog kraja “Suzi”, mjestu stradavanja pukovnika Predraga Matanovića na Koloniji te mjestu pogibije ratnog snimatelja Gordana Lederera kod spomenika “Slomljeni Pejzaž” na Čukuru.

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika, operativno-strategijske razine koja osim združenog ima i internacionalni karakter jer je osim polaznika iz Oružanih snaga RH pohađaju i polaznici iz partnerskih, savezničkih i prijateljskih zemalja, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Terenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Banovine i PokupljaTerenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Banovine i PokupljaTerenska nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Banovine i Pokuplja