Završila izobrazba 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe | Foto: HV/ J. Burić

Završila izobrazba 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe

U vojarni “123. brigade HV” Požega, 30. listopada 2019. godine održana je svečanost završetka 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe (TDI) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” (DŠ) Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Izobrazbu je uspješno završilo 99 polaznika od kojih su dva strana polaznika iz Republike Kosova te su im uručene svjedodžbe i uvjerenja o uspješnom završetku izobrazbe od strane pripadnika DŠ-a koji su sudjelovali u provedbi nastave.

Zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota, zamjenik zapovjednika pukovnik Goran Ozanjak, načelnik Odjela izobrazbe časnički namjesnik Damir Bakunić te o. d. prvog dočasnika časnički namjesnik Mladen Pepić uručili su pohvale trojici najboljih polaznika 56. naraštaja TDI-a.

U svom govoru Zapovjednik DŠ naglasio je da je izgradnja jednog sustava izobrazbe kontinuiran proces koji nikada ne završava, a sve u cilju stvaranja uvjeta u kojima će polaznici dobiti nužna znanja i vještine potrebne za kvalitetno obnašanje dužnosti u svojim postrojbama

Na kraju svečanosti nazočnima se obratio najbolji polaznik naraštaja skupnik Goran Hudika, pripadnik Gardijsko mehanizirane brigade HKoV-a. Skupnik Goran Hudika zahvalio se instruktorima DŠ-a te naglasio da niti jedna zadaća neće biti nesavladiva i niti jedna prepreka nepremostiva ako se služba obavlja časno i ostane odan Domovini i vojnom pozivu.

Navedena izobrazba započela je 2. rujna 2019. godine te su kroz 8 tjedana obuke polaznici obučavani: primijeniti znanja i praktične vještine iz područja taktike u provođenju procesa vojne obuke, nastave i izobrazbe na razini desetine, učinkovito raspolagati i održavati tehničko-materijalna sredstva desetine te primijeniti usvojena znanja o povijesnom razvoju vojne organizacije i taktike kroz ratovanja u povijesti do danas.

Isto tako osposobljeni su skrbiti za svoje podređene, izgraditi i razvijati kompetencije iz područja vođenja, planiranja dnevnih aktivnosti, logističkih obaveza, te područja upravljanja obukom u skladu s nadležnostima rada zapovjednika desetine te provoditi vježbovne postupke desetine.

Cilj TDI-a je stjecanje znanja i kompetencija za uspješno obnašanje dužnosti zapovjednika desetine/posade ili provedbu drugih zadaća na ustrojbenim mjestima desetnik-narednik.