20. obljetnica Zapovjedno stožerne škole HVU-a

Na Hrvatskom vojno učilištu “Petar Zrinski” danas je, 15. listopada 2013., proslavljen Dan škole i 20. obljetnica utemeljenja Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro (ZSŠ).

Uz djelatnike Škole i polaznike aktualnog, 22. naraštaja, svečanosti su nazočili i izaslanik ministra obrane te zamjenik i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) viceadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc, ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić, te drugi zapovjednici i čelnici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane RH i OSRH. Posebni gosti bili su članovi obitelji pokojnog generala bojnika Blage Zadre, njegovi suborci, te bivši zapovjednici, djelatnici i polaznici ZSŠ-a.

Kao i svake godine, proslava je bila posvećena vukovarskom heroju Blagi Zadri, koji je poginuo 16. listopada 1991. i čije ime ZSŠ nosi od 1995. godine. Nakon što su pod njegovu bistu ispred Časničkog doma HVU-a položeni vijenci i upaljene svijeće, uslijedilo je prigodno obraćanje zapovjednika Škole brigadira Ivana Zelića. Brigadir je istaknuo da je Blago Zadro vječno nadahnuće djelatnicima i polaznicima škole koja, od Domovinskog rata do današnjih dana kontinuirano napreduje u svim segmentima. To je posljedica modernizacije i preustroja, ali i velika zasluga svih djelatnika, počevši od prvog zapovjednika, pokojnog brigadira Miroslava Jezerčića.

Ravnatelj HVU-a general pukovnik Barić rekao je da je ZSŠ ključna za razvoj OS RH, znanja i sposobnosti hrvatskih časnika. No, ta znanja nisu dovoljna ako se ne izgrađuju osoba i karakter časnika, i to upravo na primjeru Blage Zadre. „On je bio utjelovljenje onoga što zovemo vođenje primjerom“, istaknuo je Barić, poručivši polaznicima da maksimalnim angažmanom prihvate sva ponuđena znanja, te ih prenesu u svoje postrojbe.

Govoreći o osobi Blage Zadre, viceadmiral Urlić je zaključio da je on bio rođeni vođa, a za njega su najbitnije bile tri riječi: dužnost, čast i Domovina. Iz povjesnice ZSŠ-a Urlić je izdvojio činjenicu da su kroz nju prošli mnogi visoki časnici koji su znanja primijenili u svim oslobodilačkim operacijama OS RH. Danas je ZSŠ međunarodno prepoznata vojnoškolska cjelina, a GS OS RH će i ubuduće nastojati pratiti ideje i planove njezinih djelatnika.

Program je završio prikazivanjem kratkoga filma o ratnom putu generala bojnika Blage Zadre.

[nggallery id=1271]