Foto: HVU / D. Volarić

25 kadeta na Tečaju za borbenog plivača u Splitu

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” započeo je dvotjedni međunarodni Tečaj za borbenog plivača na kojem sudjeluje 25 kadeta

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” započela je u ponedjeljak 19. kolovoza 2019. provedba dvotjednog međunarodnog Tečaja za borbenog plivača na kojem sudjeluje 20 kadeta iz Hrvatske, po dvojica kadeta iz Poljske i Slovačke te jedan kadet iz Njemačke.

Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem, te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu.

Foto: HVU / D. Volarić

Kadeti tijekom tečaja trebaju svladavati sadržaje iz više programskih područja koje obuhvaća plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme.

Tečaj za borbenog plivača provodi se u cilju obuke i osposobljavanja polaznika u naprednim tehnikama, taktikama i procedurama svladavanja vodenih prepreka te kako bi razvili potrebne vještine za uspješno svladavanje vodenih prepreka u svim taktičkim i vremenskim uvjetima u svrhu izvršenja dodijeljene zadaće. Tečaj za borbenog plivača je napredni oblik vojne obuke kadeta u skladu s Konceptom vojne obuke kadeta.

Nositelj i organizator tečaja je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, a u potpori sudjeluje Hrvatska kopnena vojska, Hrvatska ratna mornarica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga. Voditelj Tečaja je zapovjednik voda 6. Kadetske satnije poručnik fregate Hrvoje Repušić, a u potpori sudjeluju instruktori Kadetske bojne, Zapovjedništva specijalnih snaga i Škole ronjenja Hrvatske ratne mornarice.