Akcija dragovoljnog darivanja krvi na HVU "Dr. Franjo Tuđman" | Foto: HVU / D. Volarić

Akcija dragovoljnog darivanja krvi na HVU “Dr. Franjo Tuđman”

U akciji dragovoljnog darivanja krvi kadeta i djelatnika Hrvatskom vojnom učilištu prikupljeno je 47 doza krvi

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u srijedu, 11. ožujka 2020. provedena je akcija dragovoljnog darivanja krvi kadeta i djelatnika HVU-a.

Akciju je proveo Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u kojoj je prikupljeno 47 doza krvi. Registrirana su i četiri nova davatelja koji su po prvi puta darivali krv.

Naime, zbog nedostatka krvi i trenutne situacije u Republici Hrvatskoj vezano za širenje koronavirusa, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obratio se Hrvatskom vojnom učilištu za pomoć u provedbi dragovoljnog darivanja krvi.

Hrvatsko vojno učilište se odazvalo pozivu ispunjavajući time jednu od misija Hrvatske vojske, a to je pružanje humanitarne pomoći u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i li ekoloških događaja koji opsegom ili intenzitetom ili neočekivanošću ugroze zdravlje ili ljudske živote ili imovinu veće vrijednosti ili okoliš, a čiji nastanak nije moguće spriječiti ili posljedice ukloniti redovitim djelovanjem nadležnih tijela područja na kojem je događaj nastao.

Djelatnici Zavoda izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost na odazivu djelatnika i kadeta, čime je još jednom potvrđena izvrsna civilno-vojna suradnja HVU-a i Zavoda u akcijama dragovoljnog darivanja krvi.