Američki i afganistanski dočasnici posjetili HVU

Četiri pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i dva pripadnika Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, 1. i 2. rujna 2015. godine, boravili su u službenom posjetu  Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) “Petar Zrinski”.

U afganistanskom izaslanstvu bili su: prvi dočasnik MFNDU-a (Marshal Fahim National Defense University), časnički namjesnik Aminullah Sidiqi, prvi dočasnik ANASMA-e (Afghan National Army Seargent Major Academy), časnički namjesnik  Mohibullah Hamdard, prvi dočasnik NMAA-e (National Military Academy of Afghanistan), časnički namjesnik Gula Khan Zaheer te časnički namjesnik  Nasir Ahmad Ahmadi iz Odjela za obuku u MFNDU-a.
Američko izaslanstvo predstavljali su prvi dočasnik CSTC-A (Combined Security Transition Command – Afghanistan) Resolute Support Mission (RSM-a) časnički namjesnik Paul E. Biggs te časnički namjesnik Corey Navrocky iz Odjela C-7 u RSM-u.

Prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, upoznao je  delegaciju s misijom HVU-a,  te s novitetima u izobrazbi časnika i dočasnika koji su uvedeni u proteklom razdoblju. Ragovaralo se i o novim studijskim programima koji se provode na HVU, te o daljnjim planovima razvoja časničke i dočasničke izobrazbe.

U skopu posjeta,  delegacija viših dočasnika obišla je i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj,  gdje ih je primio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, te tajnik Mešihata Nermin Botonjić. Tom prilikom, članovi delegacije upoznali su se s Mešihatom u RH. Domaćini posjeta Mešihatu,  istaknuli su kako posljednjih deset godina Islamska zajednica u Hrvatskoj sudjeluje u obuci hrvatskih vojnika koji su išli u mirovnu misiju u Afganistan u sklopu misije ISAF-a, a danas u sklopu misije “Resolute Support”.