Dodjela prvih časničkih činova kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-a | Foto: HVU/ M. Sever

Dodjela prvih časničkih činova kadetima 15. i 16. naraštaja HVU-a

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je Svečanost dodjele prvih časničkih činova kadetima 15. i 16. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo.

Svečanosti je nazočio Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo, predstavnici grana i postrojbi Oružanih snaga, te rodbina i uzvanici kadeta.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović uručio je devetorici polaznika izvode iz činova, časničke bodeže i odluke o rasporedu na njihove prve časničke dužnosti. Predsjednik je čestitao poručnicama i poručnicima te im poručio kako od njih ima velika i očekivanja.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin u uvodnom pozdravljanju zahvalio se nazočnim članovima obitelji kadeta na njihovoj podršci. Istaknuo je kako su kadeti svojim trudom i zalaganjem ostvarili svoj krajnji cilj, a sada, kao časnici, ulaze u sustav, koji će pred njih postaviti nove izazove. Na kraju im je poručio kako su njihova stečena znanja i kompetencije zajednička referenca i vrijednost, koja će im pomoći u savladavanju izazova današnjice. Razmišljanje “izvan okvira” postaje temelj razvoja časnika u profesionalnoj karijeri. Posebno im je na srce stavio nasljedstvo čuvara hrvatske vojne tradicije i pronositelja istine o Domovinskom ratu.