General Pađen na simpoziju vojnih akademija u SAD-u | Foto: HVU / J. Lukić

General Pađen na simpoziju vojnih akademija u SAD-u

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen sudjelovao je od 4. do 8. listopada na Međunarodnom simpoziju vojnih akademija (International Symposium of Military Academies – ISOMA 2021), održanom na Sveučilištu Norwich, Vermont, SAD.

Na simpoziju, koji se održava svake dvije godine, sudjelovali su predstavnici 15 zemalja. Raspravljalo se o brojnim temama, kao što je rad s partnerskim zemljama i rješavanje civilno-vojnih izazova, razvoj sposobnosti vojnih vođa izvan tradicionalnih pogleda na operacije na kopnu, moru i u zraku te svladavanje izazova u vođenju, etici i obrazovanju. Glavni govornik bio je umirovljeni američki general Philip Breedlove, nekadašnji vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu.

ISOMA djeluje u okviru Međunarodnog udruženja vojnih akademija, koje nudi programe profesionalnog i vojnog obrazovanja i obuke za kadete i niže časnike. Njihova je misija promocija razmjene znanja i kompetencija u području obuke i obrazovanja među svojim članicama.